Thursday, December 31, 2009

Kisah-kisah ena di thn 2009

 2009 bakal melabuhkn tirai bbrp jam jer lg...cewah tgh mlm ni la ..
alhamdulillah..di thn 2009 ni byk memberi kenangan manis pd diri aku..sbb ade di antara impian aku tercapai pd thn 2009 nie..
di antara impian itu termasuk la dpt keje yg berpatutan dgn aper aku nak ni.alhamdulillah.
tp aku x lupe pd keje2 yg penah aku buat selama ni..sbb memberikan pengalaman bermakna pd diri aku sendiri.
antara keje-keje yg penah aku buat adalah :-


1) Pizza hut--ni aku start keje dgn amik order..deal dgn customer..penah kene maki dgn customer.
kene perli dgn customer..handle customer kerek..handle customer yg jarang mkn pizza..n mcm2 lg..
tp pengalaman2 pahit ni mengajar aku lebih matang dlm menghadapi ragam2 org..
tp ade jugak penglaman yg bes kt pizza nie..aku dpt tips dr customer...n aku bleh get along dgn customer..sbb bile aku layan die baik2 ...die akn baik dgn aku blk..alhamdulillah..aku ade jmpe customer2 yg mcm nie..rindu lak kt korang sume...tp aku benti sudahnya sbb nk samb lik stadi aku yg tergantung lameeeeeeee....yer aku extend sbb tu aku lmbt konvo...


2) Part time promoter Sinar Harian

haaa ni aku keje sambilan jer..ade le dlm 3 bln aku keje..keje ni gaji hari..rm30 sehari...jadi la kan dr x keje nganggur x buat aper...tp aku suke keje nie sbb deal dgn org...lgpon keje ni byk jalan2..dah la aku ni suke jalan2...hehhehe..mcm2 pengalaman yg aku kutip spjg keje as promoter part time nie.
o lupe lak..ni aku keje dgn kompeni karangkraf..aku dpt keje ni dr besfren aku nani yg bgtau aku karangkraf ms tu nk pakei org prmoter
ms tu paper sinar harian bru je nk kuor...1st edisi utk kl & selangor..


3) CSE..hah ni koje plg tensen berbanding keje kt pizza hut!..waahh gile laaa.koje call centre perlu wajib kesabaran mental yg tinggi.....bleh cpt aku dpt darah tinggi keje kt call centre nieh....oiii gileee aku bernanah je hati hari2...x sanggp oiiii...aku penah kene maki 1jam dlm tepon argh mmg tensen...
tp pd sape yg bese keje call centre...mesti dh x heran dgn sume nie...
jd pd sesape yg penah keje call centre tu aku phm nape kome tensen2 hari2 smpei nk resign.
pastu keje shift plak.....adoiiii ni yg letey......


4)Praktikal kt KWSP--haaa ni keje rilek..ms tgh prektikal...2 bln je kt cni..tp bes sbb membe aku ajak n sharmila pon pektikal kt cnie....mmg bes! sume akak2 n abg2 yg keje kt ctu pon bes!!!  kt cni aku bwk buat keje filling...kdg2 kene col kompeni yg deal dgn EPF..


5) TESCO.---- ni satu hal...aku betol2 terkejut....aku blah dr cni sbb aku rs aku xsesuai keje kt cni..tah la aku xde hati nk keje kt cni..mmg horror oke.....aku ingt aku keje tu mmg berbaloi la..tp rupe2nye x..
oohh tidakkk...maka aku pon blah dr ctu...


6) MRE---haa ni koje aku skang...syukur alhamdulillah aku suke dgn keje ni...keje yg memerlukan aku berckp n terus berckp...ni aku keje kt kolumpo...kt central plaza..name kompeni? rahsieee...hahaha..
alhamdulillah..aku mcm x sangkeee aku koje lame dh kt cni..berbanding dgn keje2 aku sblm ni yg aku keje kejap2 jer.. dgn koje nie....dpt la aku menanggung diri sendiri...tp tu la dok kolumpo kene la jimat2..


berbalik pd kisah aku (AKU MMG DH LARI TAJUKKK WEIII!) hahahaha..
thn 2009 ni aku rs penuh simbolik sbb aku dpt berjmpe semula kwn2 lame...spt adah,nik azrin noor..kwn2 sekolah yg dh lame x jmpe kt fesbuk,shai sailor(ko tau ko sape kalo ko bc blog aku nie)..ina dollah n husband die..marina mukhtar...marzuna...anim....wahh aku terlupe lak..ramei lg.......x sangke dpt jmpe kome sume..


paling x sangke adah la...die jd photographer utk majlis kawen adik aku...adah stil org yg same...sempoi & peramah...shai sailor haa mamat nieh lg laaaa...7 thn x pernah jmpe sbb kenal die kt mirc je..walopon dh x contact..tp aku stil ingt kt ko la wei..sbb ko member aku..aku dh x kisah dgn aper yg jd...asalkan ko bahagia dgn cik nani...ameen......


haaaa..berbalik pd impian...salah satu impian aku 2 thn sblm ni adalah nk beli kereta..alhamdulillah tercapai..
tp kesian kt kete daihatsu charade aku yg terpaksa di jual sbb masalah gear..huwaaaaa....
ckp psl beli kereta..ni adalah pilihan terakhir aku sbb aku rs  blm mampu lg nk pakei..tp apekan daya...kete digi aku tu dh buat hal..tepakse la bli kete baru...
aku pakai kete daihatsu charade tu dh lammeeee..2thn aku pakei...2007-2009.huwargh...sedih2...byk kenangan aku dgn kete tu..


alamak pjg gile aku type..ni mcm esei spm je nih...ke esei sptm? tata sume..kang aku ade ms aku taip lg entri baru..



Wednesday, December 30, 2009

Signifikan Lebuhraya PLUS kpd Kite sume...

    pehey tetibe aku letak gambo pete plak nieh? aku nk kaji peta ke?

sebenornye tu peta lebuhraya PLUS dan destinasi nya..setiap kali aku blk kg ke bidor..mesti ikut jalan highway...dan ms aku tgh drive tu mesti terfikir betapa bersyukur nya aku sbb ade highway..
sbb? sbb memudahkan perjalanan aku...
aku ngaku aku bwk kereta pon x laju...dlm 120km tu kire laju dh pd aku yg memandu kete 1000cc nieh..x bleh lebih dr 120km..kete pulak ringan..hahaha..tp mmg aku bwk kete mmg slow...x caye tanye membe aku sape yg penah naik dgn aku deme tau la....

jd sesape nk race tu sile kan la...gerenti kome menang n rs xde saingan sbb aku bkn pelumba di lebuh raya.
sy sgt menghormati n respek pd sesape yg memandu dgn berhemah walopon die bwk laju speed gile (ade ke yg berhemah??))..

aku bwk kete dr kl ke bidor mkn mase 2jam nk smpai bidor.hahahha gile lmbt...tu pon aku drive dr tol jln duta smpai tjg malim je sbb jimat tol.wakakaka....smpei je tjg malim aku ikut jalan biasa..
tp aperpon dgn highway PLUS ni mmg memudahkan perjalanan kite sume..

aku ingt lg ade iklan yg psl PLUS ni...kalo x silap aku...tagline nye..mengerat kan yg jauh..ke ape tah..aku lupe..tp lebih kurang mcm tu la tag line nye...

sesape shj..mesti sikit or byk mesti berterima kasih kpd Pencetus IDea Highway PLus ...x lain x bukan Tun Dr Mahathir  Bapa Permodenan Msia...di sbbkan idea beliau..walopon ms mule2 bina hgway PLUS ni aku rs cm mustahil je nk siap...n rs membazir lak..tp tu la org kate..pelaburan pembinaan highway ni adalah utk jangka mase pjg...dn sekarang nie...sume golongan merasai laluan lebuhraya PLUS ini..

kalo x silap aku...1st time aku lalu lebuhraya PLUS ms aku form 2 kot..mse tu x sepenuh nya lebuhraya PLUS siap lg....ms tu aku satu famili gi ipoh dgn kerap..jd nk rs nek highway PLUS ni ..ayah aku msuk dr gopeng kot kalo x silap kuor tol simpang pulai kot.hahaah..gleee...dekat je kan..tp nk rs punye psl..

tp ms tu mmg aku rs bes n bangga..aku bersyukur Allah memberikan idea tu pd Tun Mahathir utk buat highway nie...

x lupe juge pd sesape antara kita sume yg weekend marriage...kome pon mesti sedikit sbyk berterima kasih pd hgway nie...

aku rs...walopon dr sudut material nya lebuhraya PLUS ni mcm tiada ape cume lebuh raya...tp
di perspektif lain..terutama dr sudut kejiwaan dan kasih sayang..Lebuhraya PLUS mendekatkan sedara mara yg jauh,,,rakan  & taulan....

ia lebih kpd perkara persaudaraan sesama manusia...terima kasih Tun Mahathir krn memulakan idea pembinaan lebuhraya ni....

terima kasihhhhhh x terhingga kite sume pd Tun Mahathir..tanpa idea beliau...aku terutamanya.mesti susah nk lik bidor...sob sob

dulu aku ingt lg..aku satu famili gi KL mkn mase 5-6 jam ikut jalan biase(persekutuan)...

kpd kite sume..syukur alhamdulillah krn kite ade lebuhraya PLUS yg sgt berjasa ini...

Tuesday, December 29, 2009

Kenapa ena Suke blogwalking?...

aha..ni satu lg habit baru aku skang...
bukak je internet..tgk blog aku..pastu tgk blog org.
bace2 entri kt blog org..

aku bukan aper..aku suke bace aper yg deme tulih..ala bace utk hiburan saje..sajian minda aku..tp kadangkala..ade blog2 yg aku fikir mmg bermanfaat utk kehidupan seharian dan kehidupan sejagat..

kadang2 pulak..bile aku jenguk blog anak org kaye..aku suke tgk gaye hidup die..wah besnyer jd anak org loaded ni..sume dpt..pakaian baju baju dlm.suor kecik dan sume2nyer..sume
wajib branded...tp aku juz bace jer la..xde pon letak komen.hahahhaha

dr blog yg aku bace tu...mcm2 gelagat,celoteh,perangai bloogger tu yg aku dpt tangkap skit2..xpe lah..ko nk ckp beso ke,belagak ke,tu terpulang pd ko.
as long aku just dok dendiam x kaco life ko.hahaha

bile ade org yg jenih berlagak n suke exaggerate nieh...kdg2 aku gelak ketawa bace..tah la..aku rs...kalo ko rs ko dh cukup hebat n nk heboh pd sume org ko hebat..ade manusia lain lg yg lg malah hebat terlebih2 dr ko..wakkakak..aper daa aku ni bebel lak...

tp aperpon..ade gak blog yg buat aku ketawa sorang2...sampaikan opismate aku pelik knp aku tetibe gelak dpn pc..skang ni aku tgh lepak dlm bilik kalo gelak sorang2 pon xde hal...wakkaaka..mmg aku konker internet time cootii nieh..(wah bes)

takat ni...gini la habit aku...blogwalking...sampaikan kt blog sendiri aku terabai gara2 suke blogwalking..sekian..


aku nk gi blogwalking :P

ena hanya melepak

x byk ektvt yg aku buat sepanjang cuti nie..
hanya melepak kt umah setelah 3 hari pertama cuti penuh dgn ektvti
hahaha..

kt umah ektvt plg bes mesti le layan internet smpei ngantok2
tp kene bangun awl utk pg esok nya..

aku jarang tgk tv..xtau naper...mgkin sbb ade internet...
jd aku lebih ms dgn internet..n layan u tube..

eh ms cuti sgt berharga..jd aku nk gi layan u tube japs..nk layan Fenomena...
bes bes...okeh..lepakkk dulu k...tata

Sunday, December 27, 2009

3 hari pertama cuti....ektivit ena??

wahhh bes nyer coooottiii..wakakaak..cmm la org len x cuti
okes aku blk bidor pd 25hb 12 pagi..aku lik lewat sbb sehari seblm nye aku gi cari bj kurung siap utk aku pakai ms majlis aina bertunang pd 27/12/09 (hari ini)

25/12 aku bertolak jam 930pg..kete byk gak kt hgway tp x la jem mane..cume smpei je bidor..mak aihh..bidor jem! byk kete..huuu tensen aku cmm nie..
huhuhuuh...
...
26/12/09 hari yg bessss! sbb diibaratkan reunion aku dgn membe kamceng sejak sekolah kt skpz dulu..zainab zakaria n marzuna..kebetulan pulak zainab baru je lepas abeh pantang anak kedua nya..
aku amik mar kt tapah road....wahhh excite aku jmpe die..byk gak cite....
bes bes..rs kembali ke zmn remaja dulu terutama time lepak2 kt bus stand tapah dr pagi smpei petang..wah gile gile....tp time tu la bes!haahhaha

tp aperpon..perjmpaan kali ni ade gak kurang seri sbb safura tiada..hhuhuhu
die tgh pantang skang..br je bersalin..

tp ironi nya....3 dr 4 org tmsk aku yg stil bujang nie..3dr nyer..marzuna,zainab dan safura...masing2 anak pertama deme is perempuan....adekah aku nanti anak pertama dpt anak perempuan? satu kebetulan...hanya Allah SWT shj yg tau aper hikmahnya..

27/12...aina munirah bertunang...tu yg aku hari ni dgn semangat kehijauan dgn riang n gmbira dtg umah die..seriues bes! time kasih kt famili ko mi....famili ko seme bes! terharu lak aku...plg bes sbb aina akhirnya dpt jmpe ape yg di mau slama nie..
alhamdulillah sume nye Allah dh permudahkan

kpd aina n faisal..selamat bertunang ye..smg tabah n sabar spjg tempoh pertunangan ni..jmpe kome lg pd majlis bln 5 thn dpn insya Allah..ameen..

Wednesday, December 23, 2009

Tak Sabor Cuti Seminggu...

esok 24hb dec opis aku keje half day smpai kul 12tgh hari..hip2hoorrayyy!
pastu..25dec smpei 1 jan coooottiiiiiiiii!!! yeeehaaaaa aribaa aribaaa!!
tu je..mood keje aku.soo sooo je ni..abeh la kalo bos tau..huhu sob..

Tuesday, December 22, 2009

hari selasa dh..tinggal brp2 hari je lg..

haloo..x sabo dah aku nie tunggu cuti krismas..seminggu yg penuh dgn ektiviti di bidor je rsnye...aku x gi mane2 kot.sob sob.

kalo gi memane pon takat dlm Perak jer la kot. sedihnye.xpe la..aku kene simpan duit nie..utk mase depan..cewah..

ok la ek.kt opis ni tgh wat keje..back to work.

Thursday, December 17, 2009

Harapan ena pd hari ini....

aku berdoa semoga aku lebih tabah hari ini..
aku x bleh cepat berputus asa..aiyoo ari ni bahrain cuti dr smlm ..
harap2 negara2 middle east yg lain x la cuti hari ni..

semoga hari ini lebih baik dr hari semalam..insya Allah..aminn...

Wednesday, December 16, 2009

AKKU SUPER BENGANG!!!!!!!!!!!!

AKU BENGANG! APESAL SEJAK 3 HARI BERTURUT2..contact seme cm jihdgdjkghdjgh argh tensen sial nk mampos! huwaargh!

pastu aku bengang ngan opismate aku yg perasan bagus nieh! ek eleh..berlagak sial!

Tuesday, December 15, 2009

Safura....tahniah.....

Semalam aku dpt sms dr besfren aku safura..
die dh selamat bersalin mlm kelmarin..
anak perempuan.safura ade anto mms kt aku.
comelll anak die..aku asik tengok je..
aku rs nak nanges dan terharu bile die
bgtau aku die dh bersalin..sbb?
sbb aku dh melaluui segala2 nye dgn die
baik n buruk die aku terima...kiteorg gaduh
byk kali dh.tp in the end..saling memaafkan tu
paling penting dlm persahabatan.serius aku nk
nanges mase type entri ni.sape yg x bleh lupe
aku n safura kuor msk kampung org jalan2 nek
basikal ms skolah rendah dulu..gi sane gi sini
hahaha..sgt the bes ms itu..kalo bleh diputorkan
ms..huhu(sebak)..ok ok

cume..aku mmg happy sgt..aku tumpang gembira dgn kelahiran anak safura n husband die..tahniah tau....x terkate aku nk ckp lg betapa happy nye aku sahabat aku dh bergelar ibu..Aku? hahaha..ntoh nye bile..hahaha :P

back to work..

Sunday, December 13, 2009

album-album Kumpulan Search & Lagu-Lagu deme..

Sumber dari sini
album-album Search...hahaha gile lmbat aku kaji deme nieh..hahhaha..


Album

1. Album pertama "CINTA BUATAN MALAYSIA" - 1985
2. Album kedua "LANGIT DAN BUMI" - 1986
3. Album ketiga "Mentari Merah Diufuk Timur" - 1987
4. Album kompilasi "Berpaling"
5. Album kompilasi "DI PINTU SEPI" -1988
6. "FENOMENA" - 1989
7. "KARISMA" - 1990
8. "SEARCH SEPULUH TAHUN"1991
9. "RAMPAGE" - 1992
10. "Double Trouble" gabungan dengan kumpulan Wings1992
11. "SEARCH TERBAIK"1994
12. "GEMA DI TIMUR JAUH" - 1995
13. SEARCH "Unplugged" - 1995
14. "SEARCH,ROCK N ROLL PIE" - 1997
15. "SEARCH ROCK N ROLL PIE, LIVE N LOUD"1997
16. "Double Trouble 2" gabungan dengan kumpulan Wings1998
17. "SEARCH & AWIE - Bikin Wilayah" - 1999
18. "SEARCH, SELEPAS BANJIR"2000
19. "EMPIRE GARDEN" (Lost Album, tidak diedarkan, 2003)
20. "GOTHIK MALAM EDAN" 2006

Lagu-lagu

1. Balada Pemuzik Jalanan
2. Cinta buatan Malaysia
3. Cinta Pertama
4. Cinta Sepi
5. Isi atau kulit
6. Jiwa-Jiwa Luka
7. Kejora
8. Musafir
9. Nombor
10. Sirih Gambir.
11. Bisa
12. Kau Pergi
13. Langit Dan Bumi
14. Mencari Sebuah Nama
15. Meniti Titian Usang
16. Musnah
17. Pada Satu Kedudukan
18. Pasti
19. Rozana
20. Tumbuk Rusuk
21. Pelesit Kota
22. Fantasia Bulan Madu
23. Gelora Cintaku
24. Gadisku
25. Bunga Pesona
26. Pembakar Perasaan
27. Sebatang Tongkat Untuk Berdiri
28. Serigala Segalanya
29. Mat Rock
30. Mentari Merak Di Ufuk Timur
31. Di Pintu Sepi
32. Kepala Angin
33. Gadis Ayu
34. Setelah Hujan.
35. Berpaling
36. Mungkinkah Tertawa
37. Kau Akan Tahu
38. Bencana
39. Derap Komando
40. Fenomena
41. Gadis Misteri
42. Isabella
43. Ku Taklukkan Dunia
44. Menara Kesesatan
45. Pawana
46. Songsang
47. Purnama.
48. Dunia Milik Kita
49. Emanuelle
50. Manusia Reptilia
51. Melastik Ke Bintang
52. Melayar Bahtera
53. Memandu Nafsu
54. Orait Mama
55. Orang Timur
56. Paranoid
57. Sutera Atau Rayon
58. Teguh.
59. Cinta Kita
60. Manusia Oh Manusia
61. Malam
62. Mencari.
63. Analogi 0.1
64. Asli Dan Tulus
65. Berbagai Wajah
66. Bertopeng Cinta
67. Feel The Pain
68. Metropolitan
69. Neo Romantik
70. Nigina
71. Nirmala
72. Sederhana.
73. Gemuruh
74. Akhirnya
75. Nazar
76. Cakap Memang Murah
77. Seribu Satu Natijah
78. Ikutkan Saja.
79. Andai Ku Miliki Semalam
80. Bersalah Atau Tidak
81. Cintaku Hilang Bisanya
82. Hello Kawan
83. Honky Tong Kosong
84. Jeritan Rindu
85. Laila Namu Teratas
86. Menuju Puncak
87. No Way!!!
88. Pinball Superhero
89. Roket.
90. Panggung Khayalan
91. Mengundur Waktu
92. Rock’n’RollPie
93. Kereta Merah
94. Dairi Habil & Qabil
95. Seroja
96. Nantikan Gerimis
97. Mata Kucing
98. Satu Bangsa,Satu Arah
99. Melintasi Batas.

-----> Search -Band Rock Msia Legenda Sepanjang Zaman-

Kegilaan aku sekarang.....layan Lagu-lagu Search sampei x busan..

hari ni dh hari ahad..maka lengkap la hari off day aku sabtu n ahad..cepat je mase berlalu...

kalo la kan weekend aku spend ms kt kolumpo..aku rs mcm lambat je hari isnin...sob sob..aku mmg x bleh blah dok kl weekend2...bek aku hirup udara segor bugor kt Bidor ni..x serabut otak aku cm dok kt kl..

hek ele aku ni lari topik plak..

aku perasan skang ni..kegilaan aku skrang ni dengo lagu2 lama kumpulan search smpei x bosan...paling ketara lagu Gadis Misteri yg ade kt dlm album Fenomena..
pergh layan 5x kali pon x jemu oi....
tp macm mane aku bleh start layan lagu3 deme ni skang?
tu nanti aku cite..
,
tp aku lebih selesa layan sorang2 bile dengo lagu3 Search ni sbb aku bleh imbas blk kenangan aku time Skolah dulu...

aku layan x layan search dr sekoolah rendah lg...aku dengo lagu pawana,derap komando,gadis misteri,fenomena,bisa,kau pergi...n mcm2 lg..aku layan..tp aku xtumpu sgt ms tu ...aku tau tu dr Search..cume ms tu aku tgh 'gile' layan band Def Leppard.
Aku bz buat research (konun la research..poyo siot) lagu2 n muzik Deff Lepp ni mcm mane...kaji2 n kaji..smapai aku snggup kumpul duit dan ikat perut kumpul duit belanje skolah semate2 nk beli kaset Hysteria Def Leppard perkara same gak berlaku ms nk beli Adrenalize & Pyromania..serta Slang n Vault greatest hits..(ms ni series x mampu aku beli Cd okeh.) tp aku beli kaset original bkn pirate..kate biggest fan Def Leppard..

ok ok aku dh lari dr topik asal..tu nti aku cite lain...
tp ada saalah sorang dr membe lame aku ni..die ni org lamela...otaimer..
pakcik din aku name kan die..tu name gelaran shj...die ni fan gile2 dgn search..sume lagu2 Search die hafal..(kagum siot aku)..n die mmg rock kapak pnye org.kenai die lame dh dr MIRC(dulu aku antu MIRC,chatting smpei lebam mate)..

aku pon nk ngaku aku minat rock pon malu sebenornye sbb aku rs pengetahuan aku psl Muzik Rock n akar nye sgt terhad. tu pasal bile kenai die ni mmg aku rs segan gak la.nampak sgt byk menda aku xtau.(tu sbb aku x suke poyo kan diri kecoh tunjuk brutal konun minat Linkin Park & Simple Plan dh rockin n brutal abih) tp Series la aku mmg x minat lasung kt LP & SP ..deme blm cukup rock weiii! n band tu wat muzik komposisi rock yg 'play save' utk tayangan generasi MtV....

dah dah,aku melalut lak....pokcik din ni mmg seme album search die ade..mksud aku album penuh..bkn album kompilasi Search yg mcm aku tgh kumpul skang ni.(poyo gile aku).pastu die kerap la ckp psl lagu2 Search ni..ade yg aku dpt tangkap tajuk tp lagu x hengat dh cmne.hahah.ade yg tau lagu tp tajuk lagu xtau..hahahampeh..

sudahnye..aku pon amik keputusan nekad.aku beli kompilasi memori hit search keluaran thn 2009..wah gile happy aku tgk list lagu2 die...feveret song aku
Balada Seniman Jalanan,Isi N Kulit ,Cinta Buatan Msia..n mcnm2 lagi la..yg wat jd peneman aku kala aku drive sorang2..n sudah semestinya aku mesti pasang n layan ms aku drive sorang2 or ms aku dgn nani..selain dr nani..aku mmg x pasang lagu3 Search sbb aku rs x sume org dengo n bleh ngam dgn lagu deme...pd pendapat aku la..n juge aku respek org lain pnye taste ttg muzik..

cume baru2 ni aku ade beli kompilasi Search rock ballads...gile layan..
aku skang tgh syok layan lagu 'Sutera Atau Rayon'..dok layan berkali2 pon xpe..
hahahahha...


maka....sekarang ni pantang aku drive sorang je...layan jiwang n rock la aku dgn lagu2 search nie....ok sekian..entri pjg tanpe kesimpulan..sambg lain kali...

Saturday, December 12, 2009

aku tersentap....

ade beberapa perkara yg membuatkan aku tersentap seketika..
tapi takpe...hari die dh sampai dulu...
better late than never kate org..
..
kenape yer? kenape aku mesti tersentap...ala..x main la sentap2 neih...
hmm.ntah lah...eeeiii...aku x suke perasaan yg ade dlm hati aku skrang nieh..
gile la...sume dh berlaku pon..lgpon Allah lebih tau ape yg terbaik buat diri aku..
dan Allah dh merencana kan sume sbb kite sume adalah Hamba-Nya dan Makhluk Ciptaan-Nya..

aku perlu ikhlas..ikhlas kan hati aku ini..
entri ini agak emosi...tp dgn emosi yg minimum..
aku selamat smapi Bidor dh mlm td dr KL..alhamdulillah...

Friday, December 11, 2009

Petang ni Blk Bidor lg...yeaahaa...

tak sabor2 nieh nk tunggu ptg nie..
lepas keje..aper lagi..
merempit le aku blk kg..

xsabo lak rsnyer..
aku x lik kot mggu depan rsnyer..sbb tu mggu ni aku rs wajar lah aku blk..

paling penting...aku mmg tak sabar2 nk tungguu cuti krismas seminggu nanti..
hehehe...

Thursday, December 10, 2009

be rite back!

di sbb kan xde mase nk blog tulih(istilah aaku hentam je)
maka blog akn sepi jap..
be rite back!!! :)

Monday, December 7, 2009

cuti dh berakhir..ptg ni lik kolumpo ye

cuti aku dh abih hari ini..
petang ni aku lik kolumpo

esok hari selase aku mule keje semula.
hmm.kene cari lebih byk contact..
aku ingt nk buat research ms kt umah tp x sempat siot.
dgn penat segala sume.

pasal kenduri kawen adik aku..aku akn post entri lain.
mcm la ade org nk tau kan..xpe xpe..just utk aku cite je..
aperpon terima kasih byk2 pd sedara mara yg jauh n dekat snggup turun ke bidor
bg menghadiri majlis kenduri kawen nie..

kpd sedara mara,kawan,makcik2.pakcik..kenalan2 mak n ayah..
doa2kan la majlis ena lepas ni pulak yerk..heheheh..insya Allah..ameen...

aperpon hari ni mybe aku bertolak ke kl lwat skit..dlm kul 5 kot mcm tu...
emmm.skang perut aku lapo..nanti aku type lg post baru..
.
tp dlm ms tu aku rs terkilan sbb x smpat jempt parents bff aku safura...
xpe xpe..insya Allah ade rezeki aku smapi la umah deme...sob sob..aku rs serba salah gak nie...

Saturday, December 5, 2009

x sangkee..penat siot!

hari ini hari sabtu 5 disember 2009 bersaamaan hari sabtu merupakan hari yg bermakna dlm hidup famili aku..

pergh penat gak gi wat kenduri kawen ni yek..huhuhu...

adekah aku exaggerate? ish ish..jauh kn aku dr sikap itu...
org lain pon ade kenduri gak tp x kecoh cm aku pon.hehehe


aperpon esok turn umah aku nyambut belah famili perempuan..

hmm..huuu...bersedia utk menghadapi hari esok....hadapi dgn tenang...

Thursday, December 3, 2009

ena 13 tahun yg lalu...

13 tahun yg lalu..mase aku 14 thn..wah ni zmn rebelious aku dlm senyap.
maksud aku rebelious tu bkn la kearah negatif..tapi lebih pd respon aku pd persekitaran dan situasi terutama dr aspek muzik.

aku sangat rindu aku yg dlu! ena yg dulu!

peredaran mase n pemikiran menyebab sbhgn dari 'diri' aku hilang skit demi sedikit..

sakit kepala aku skang nie..menghalang aku utk type lebih panjang..sekian

MSU....& Kepenatan Hari ni....

aku xtau nk letak tajuk aper utk entri baru nie

hmm aku dh mula bercuti hari nie..tp pagi ni baru aku bertolak blk ke bidor dr kl.
aku x sempat nk blk hari rabu mlm sbb keje byk dn report yg siap pon dh lwat!

hurm...aku gi shah alam dulu sblm gerak blk ke bidor..
sbb ade hal skit kt sane...
lepas tu aku sempat gi kolej aku dulu..MSU..sbb?
semata-mata kerana sticker kereta MSU..
walaupon harga sticker tu rm10 tp aku gagahkann pejam mate je la beli,sbb aku tringin sgt..

aku rase..tu ajer kenangan yg bleh aku kenang kan setiap hari..aku sgt2 berterima kasih pd lecuter2 di MSU ..

aku terserempak dgn lect feveret aku Encik Khairul Anuar Rezo..tp aku segan sgt nk tego sbb ade beberapa isu yg aku rs...maybe die pandang sebelah mate je kt aku..
die stil mcm dulu gak..hahaha...aperpon aku ttp respek n hormat encik khairul..kalo x krn mulut die..aku rs aku x jd spt yg aku jd skang..

nanti aku cite psl lectrer2 aku kt MSU dulu yg akn aku kenang sampai bile2..
terima kaasih tak terhingga aku ucapkan pd lecturer2 aku dulu..

nampaknya entri aku ni mcm dh melalut ke topik asal..hahahaha

apepon alhamdulillah aku dh selamat sampai ke bidor..syukur alhamdulillah
penat x usah ckp la..lepek aku di watnye..

sekian dulu...nanti aku samb lg

Wednesday, December 2, 2009

eh dh masuk bulan disember!..

dh masuk bulan 12 pun..alhamdulillah....
mcm mane dgn azam aku thn nie? tercapai ke x??
alhamdulillah ade yg tercapai..

aha...nanti aku type lg eh..

tetibe je tajuk pop out dr mind aku...

ok back to work...

hari rabu..hari ni aku....

maka berakhir la minggu keje aku utk minggu ni..
esok aku akn pulang semula ke bidor,Perak
aiyooo..mesti smcm je kan...sbb aku bru kali ni amik cuti pjg..(cewah cm panjang sgt je kan)..tapi tu lah...

sekarang tgh pkir nk beli hadiah ape je utk adik aku dgn bini die,
ingt nk bg buku je..

ok aku nk samb keje dulu..byk keje plak..ptg ni nk kene anto report dh..

Monday, November 30, 2009

ngantok!

tolong!! tolong!!
aku mengantuk thap extreeemeee nieh

aiyoooo cmne le aku nk wat keje ari nie
huwaaa malehnyeeeee...huhuhu

masih tak update...

kenape? kenape? kenape?

aku dh cube buat utk update kan balik status blog aku kt blog list membe aku
tp status blog aku masih di catat di tulis...sebulan yg lalu!!!

argh! bengang siot..
gile ke ape gogole nieh

haaa type gogole pon x btol kan
bengang la aku.
mcmner nieh?

hurmm..gassak la...mesti membe aku ingt aku dh x update blog lagi dh..surrender

aku ade lg..cume blog aku ni ade msalah skit..huwaa tolongg!

Sunday, November 29, 2009

pulang seketika....

petang dlm kul 330pm aku blk kolumpo..tp aku akn pegi shah alam dulu anto nani blk..
mybe aku akn lepak kejap umah die dulu.
malam baru aku blk kl..

tp minggu ni aku keje sampai hari rabu je..sbb hari khamis dan jumaat aku mule cuti..
aku cuti sbb majlis kenduri kahwin adik aku akn berlangsung ahad nie..

aku rs mcm maleh blk kl je..tp x bleh plak..keje berlambak2 tu..

aku rs setakat nie la kan...aku xtau lagi nk pegi mane bile aku cuti seminggu nanti.
sbb nani sibuk ms ujung thn........


eh ok la..manyak mende kene setel nieh..aiyoooo

do not try to be someone else that u are not to? be urself ok?! hhehe

tu cume pesanan utk aku dan utk kite sume

just be urself because ur are failed for trying so hard to become someone else that definitely thaaattt soooooo not u...

be confident wif urself..at least..like me..pooooyoooo to be confident.

this things pop out from my mind suddenly..

ok..as for me..i am stil ena who are poyo2 sempoi gile2 x hengat..hahahah..

i am farrr awaaayy to become a serious calm person...but it depends on certain situations la kan.LOL :P

ok..poyo ena akn membebel later ok..

Saturday, November 28, 2009

cuti cuti...rehat dan rehat...

28 nov ari nie...dh ari sabtu...esok hari ahad aku nk blk kolumpo dh
cpt je hari berlalu...
nanti nk masuk bln 12 dh...
mmggu depan lak 6dec brsaamaan ari ahad kenduri kawen adik aku.

aku hari ni buat ape? aku hari ni stat dgn jog walk di pagi2..dlm kul 730pg mcm tu..lepas abih jogwalk aku gi tolong mak aku sapu sampah lak..byk lak daun2 yg gugur jatuh dr pokok gajus yg dh nk mati...huhuhu ..

lepas tu aku lepak2 layan internet...layan FB dn Friendster...cek emel...dgr lagu kt You Tube..lepas rehat2...aku gi pekan bidor jap..aku ingt nk msk Ayam masak ..tp sekali cek duit..bajet agk lari gak...huhuuh...ermmm..pastu aku tuko plan,aku beli hadiah utk baby santa aku...sbb compeni aku skang tgh launched game secret santa..jd aku pon beli kn la hadiah utk recipient aku tu..

aku beli hadiah yg aku rs praktikal la kot..hehhe...
aku beli hadiah utk 3 ari berturut2..maksudnye aku bagi 3 hadiah utk mggu nie..
sbb minima setiap org kena bg 2 hadiah dlm smggu..

dh setel sume..tibe ms utk membalut lak hadiah tu..yg ini kes balut2..aku balut sendiri lg senang kot.tp x la se pro org mmg keje die balut hadiah tu..huhuuh...

skang ni tggal nk letak name org tu je....jd selesai sudah misi aku as secret santa..hahaha...

okeh...aku nk layan lagu2 search dulu..tata..nanti aku bebel lg la ek..hehehe

Friday, November 27, 2009

Blog layout

untuk org yg kurang ade pengetahuan it mcm aku nie..jd ade masalah skit utk bab2 seni terutama bab2 tukar layout image nieh..hahahha

yg skang ni aku baru je tuko.
tp aku ade masalah lain pulak..

tiap kali aku gi jenguk blog member..aku tgk status aku masih pd tajuk yg mggu2 lepas..status tajuk blog aku x update!!

alamak! cmne yerk...maleh tol la..
xpe xpe...nti aku cube usahakan nti..huhuu..

Perjalanan mencabar..... kesabaran

tanggal 26nov 2009 mmg menguji kesabaran aku mase otw blk kg..

jem terok bebenor dr tol jalan duta smpai ke rawang! arrghhhh!! tension aku siot! pastu dgn perangai pemandu2 msia yg tersgt kurang hajo...mcm la ko sorg je lik kg
aper ingt aku x lik kg ke!!

aku mmg membebel ms drive smlm..gile aku bengang!!..arghhhh!
aku bertolak dr kl kul 830mlm sbb tunggu nani smpei dr shah alam..

aku ingt bile drive mlm nie agknye ok la kot..tp aku silap..
blk malam raya kan..amik ko..selamat la kejap je jem...bdn aku usah ckp la..dh lenguh aku sane sini dh...huhuhuuh...kaki plak dh lenguh2..tp xpe...bese tu kot..sbb aku drive kete manual...jd kalo lenguh2 kaki tu bese kot..

aperpon alhamdulillah aku selamat smpei ke bidor jam 1230a.m tgh mmlm ye..
mcm lik kg jauh je..huhuuh....

kalo perjalanan 4 jam tu smooth xpe gak...huhuhu...

Tuesday, November 24, 2009

..sesuatu d hati....

aku dpt rs kan sesuatu yg x kene...
ntah...aku rs geram sgt..n kdg2 rs x adil dgn situasi yg berlaku
aku rs...kalo ade peluang lebih baik adekah patut aku pertimbangkan?
aku rs mcm aku x worth it je..
dh la penat2 aku gabungkan sume..
tp org yg wat mende tu cm taik..tp die bleh dpt lak kan?
xpe..ko tunggu..kalo ko bleh wat.aku pon bleh wat.
n aku rs sblm ko dpt tu..ko ptut gabungkan lik mende yg ko dh buat
aku bkn kuli ko utk gabung kan sume tu okes.?!
ni entri emosi aku..aku mmg bengang sjk smlm.
xpe xpe..Allah Maha Melihat..Allah Maha Mengetahui..

Thursday, November 12, 2009

nota november

7 Nov 2009 - adik aku selamat bernikah dgn ppuan pilihan hati nyer..alhamdulillah sume selesai.

skang nie tggal kenduri nyer lak belah adik aku 6dec depan.

jd parents aku akan bz la menjelang hari kenduri..

alhamdulillah...

smg adik aku n isterinya berbahagia hingga ke akhir hayat...insya Allah..ameen.....

Tuesday, November 3, 2009

Masih di office.....

jam kt pc dh kul 7.11pm..adoiyaiii..
kul brp aku mau blk neih...

huuuu...ari ni lepas lunch smpei skang aku sakit pale...
mane taknye..gare2 nk ilangkan ngantok...aku minum 2 cawan black cofee tp pd ms yg berbeze..

hmm..tah le..stress level exploded aku ari nie...

ms utk balik jap jer lagik......hmmm..lapo lapo....

Monday, November 2, 2009

Bidor yg di rindui.............

fuh...dh lame gilos aku x update blog..hahahah
siot je kan...

n dh lame gak le aku x lik kg...dh 2 mgggu aku rase..
trase begitu lame aku tinggalkan bidor...

mggu nie insya Allah..sabtu ni 7November...adik lelaki aku nikah ..lepas asar kate mak aku..
awl bln 12 nie kenduri kawen adik aku....6hb belah lelaki..iaitu belah famili aku..

ok ok ok..aku tgh koje....curi2 ms jek nie type entri baru kt blog...

oh yee..skang nie aku lebih suke blogwalking dr type entri baru kt blog sendiri..:P

Mood ena....Blogwalking.....hohoohoh...

:x sabor tnggu cuti bln 12..lallalalala...nk gi mane ek?

Thursday, October 22, 2009

sepi...senyap...

memandangkan....

takde idea..malas....
tensen2....pkir psl keje......
maka..blog ini sepi.....tanpe..entry baru...

aku bkn blogger tegar..tu mmg frankly speaking...

nanti aku cite lagi dlm entri lain


adooiiii gile tensen aku ari nie woiiii...

Sunday, October 18, 2009

kemalasan kembali

spt biase....malas telah melanda...aku kt bidor nie..
haaa..ptg ni lik kolumpo...
huuuu..ape la nk jd dgn blog aku nie...
xpe la..nk wat cmne...up n down la aku dgn blog aku ni..huhuhu
sbb aku lebih slese tulis dlm diari..tp skang ni dh lame x luahkn perasaan dlm diari...
pergh gile maleh..ntah le..mcm2 la mende yg aku pkir skang...mcm2...nk survive idop kt kl lg..mcm2..hmmm...cm ne nie..umo dh 27...tp ting tong lg..taun dpn dh 28...hrp2 dh stabil skit..ameen....tp aku lbh selese bc blog2 org lain dr nulih n update kt blog sendirik! hahaha
kawen? hah..tu lg 1 hal..aku xready lg ...tp ayah aku dh stat bebel..argh lantak la..
bek aku pkir psl koje aku nie...mcm ne nk perform lg bgs...n of stori takat ni ek.huhuhu ..

Sunday, October 11, 2009

Rahsia Ikan Tapah..knp?

salam sume

aha...sblm ni aku ade post entry psl Ikan Tapah..aku ade kaitan dgn kisah entry tu...
tah la ...aku xtau nk caye ke x...emm..

aku penah di beritahu mak aku spy jgn sesekali mkn Ikan Tapah byk kali gak die pesan..
hmm..sebenornye..kebetulan pulak opah aku berasal dr kampung Pulau Tiga kt Kampung Gajah,Perak..kg Pulau Tiga ni terletak di tebing Sungai Perak...mungkin ade kaitan dgn pantang larang tu...ntah la...ke opah aku ade kaitan dgn sejarah Pak Kaduk? Wallahhualam..aku x pasti..
rs nye nanti aku nk korek2 dr opah aku....

mak aku penah cite..ade org penah kena sakit kulit...psl ade kaitan dgn ikan tapah...mybe termakan kot....pastu org tu gile2 nye sakit kulit...pastu bile jmpe penawar yg mcm entry aku td..br org tu pulih n sembuh dr sakit kulit...

hurmmm..aku br terpkir psl Ikan Tapah ni br kejap nie...n terus wat research kt internet..
aku x sangke lak famili aku...terutama belah famili mak aku ade pantang mkn ikan tapah ni..

nmpknye kene ade sesi interview dgn opah aku ni,tanye die psl ikan tapah...sekian...

~ SUMPAH IKAN TAPAH ~...ye aku x bleh mkn ikan tapah..betol ke kisah ni?

(Hanya Allah sahaja Yang Amat Berkuasa)

Banyak perkara pelik yang tidak termampu
difikirkan oleh akal manusia akan kejadiannya. Apakah anda percaya bahawa manusia boleh disumpah oleh seekor ikan? Begitulah yang berlaku terhadap orang-orang dari keturunan Lambor, Parit , Perak. Mereka seolah-olah disumpah oleh ikan TAPAH.

KETURUNAN PAK KADUK PANTANG IKAN TAPAH

Ramai diantara kita sudah mengetahui cerita Pak Kaduk yang telah menang dalam perlawanan sabung ayam tetapi kampung halaman serta anak isterinya tergadai. Tetapi ramai yang tidak sedar cerita ini ada kaitan dengan segolongan masyarakat Melayu, khususnya penduduk-penduduk di negeri Perak yang pantang makan ikan tapah. Pantang larang memakan ikan itu ada kaitan dengan cerita Pak Kaduk yang membuat sumpahan tidak membenarkan keturunannya memakan ikan tapah. Sehingga kini sumpahan itu dipercayai belum berakhir.

Orang-orang yang kononnya pantang pantang makan ikan tapah itu berasal daripada keturunan Pak Kaduk serta kaum kerabatnya. Orang-orang luar yang berkahwin dengan anggota keturunan Pak Kaduk ini juga akan terkena sumpahan itu. Keturunan Pak Kaduk dikatakan kebanyakannya berada di Lambor Kiri, Lambor Kanan, Pulau Tiga dan Bota yang terletak di Perak Tengah. Mereka yang termasuk dalam golongan itu kononnya akan terkena penyakit kulit yang disebut SEMALI iaitu pecah-pecah kulit, berair dan terasa gatal-gatal sehingga ke tulang jika termakan ikan tapah.

Di samping itu, kulit mereka akan melecur,sakit sendi dan tulang. Menurut Haji Daharun bin Haji Yajit 77, peristiwa Pak Kaduk itu berlaku ratusan tahun lalu di kampung Lambor Kiri iaitu pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Iskandar Syah Almarhum Aulis Allah Geronggong Perak. Menurut seorang daripada keturunan ke sembilan Pak Kaduk, Hajah Asmah bt Pndak Logam 76, mendakwa ada menyimpan khazanah Pak Kaduk iaitu tiga butir kerongsang emas yang boleh menjadi penawar penyakit sumpahan itu. Katanya lagi, kerongsang tersebut sepatutnya di simpan oleh adiknya, Izham bin Pandak Logam,yang merupakan pewaris terdekat dan kini menetap di Selayang Bahru, Selangor. Haji Daharun yang menetap di Kampung Tua,Lambor Kanan bersetuju dengan tindakan tersebut supaya memudahkan pesakit pulang ke kampung halaman untuk berubat.

Katanya lagi, seboleh-bolehnya emas kerongsang tersebut tidak di bawa keluar dari Lambor Kanan. Dalam temubual dengan Hajah Asmah di rumahnya di Kampung Tua, Lambor Kanan, beliau mendakwa kerongsang itu telah mengubati ribuan orang yang terkena sumpahan akibat termakan ikan Tapah. Katanya, penyakit tersebut disebabkan oleh sumpahan itu berupa melecur kulit, sakit sendi dan tulang akan hilang apabila meminum air yang telah direndam dengan tiga butir kerongsang tersebut. Tiga keping kerongsang emas itu berbentuk potongan wajik, ukurannya dua inci bertatahkan batu delima yang dikatakan telah berusia 900 tahun adalah satu daripada tiga barang emas kepunyaan Pak Kaduk diperbuat daripada emas urai yang dijumpai dalam perut ikan Tapah. Menurut Hajah Asmah, tidak ada syarat yang dikenakan bagi mereka yang berubat. Mereka cuma dikehendaki minum air rendaman emas itu ataupun mandi dengan air itu supaya badan yang melecur terubat.


TERKENA PENYAKIT

Menurut Hajah Asmah bagi, setiap hari lebih kurang 5-10 orang datang kerumahnya berubat dan dengan izin Allah penyakit mereka sembuh. Dalam temu bual dengan Izham B. Pandak Logam, 67 di Selayang Baru Selangor, berkata tiap-tiap keluarga mereka akan mengadakan kenduri arwah di rumah Hajah Asmah. Sebelum tiba bulan puasa, dengan menggunakan wang yang didermakan oleh orang ramai yang datang berubat. "Kerongsang emas itu dikatakan tidak boleh digadai dan diperbuat sebarangan seperti dipinjamkan kepada orang lain", katanya. Kebanyakan yang datang ini termasuk orang dari Johor, Pahang, Kuala Lumpur dan lain-lain adalah merupakan keturunan Pak Kaduk yang telah berhijrah ke tempat lain. Hajah Asmah juga mendakwa hanya kerongsang itu yang boleh mengubat penyakit sumpahan ikan Tapah dengan izin Allah s.w.t. Beliau menceritakan tentang seorang wanita dari Perak yang terkena penyakit semali telah pergi berubat dengan doktor, tetapi keadaan kulitnya yang melecur tidak boleh diubati selama hampir tiga tahun. Bagaimanapun, keadaannya dikatakan pulih setelah wanita itu datang berubat dengan meminum air rendaman kerongsang emas itu. Haji Daharun turut bercerita kisah perjanjian Pak Kaduk dengan ikan Tapah yang terjumpainya terdampar di daratan Sungai Perak. Katanya, menurut orang-orang tua, Pak Kaduk berasal dari Siak, Sumatera dan telah datang merantau ke Perak lalu menetap di Kampong Lambor Kiri bersama isteri dan anak perempuannya.


GEMAR MENYABUNG AYAM

"Pak Kaduk ini dikatakan suka dengan permainan kegemaran penduduk kampung ketika itu iaitu permainan sabung ayam dan mempunyai seekor ayam jantan yang handal. "Oleh sebab ayamnya selalu menag, seorang penghulu iri hati tehadap kejayaan ayam Pak Kaduk, lalu berhasrat untuk mencuri ayam itu. "Suatu malam,penghulu itu telah berpakat dengan kawannya untuk menipu Pak Kaduk dengan menyuruh rakannya menyeru nama Pak Kaduk dari atas pokok supaya menyerahkan ayamnya. "Pak Kaduk yang ketakutan kerana menganggap suara itu suara jembalang terus menyerahkan ayamnya. Nasib Pak Kaduk bertambah malang apabila dia tewas dalam pertandingan sabung ayam menyebabkan kampung halaman, anak dan isterinya tergadai ke tangan penghulu itu. Pak Kaduk yang malang itu terus lari ke sebuah pondok. Pada suatu hari, kucing belaan Pak Kaduk datang menghampirinya seolah-olah mengajak Pak Kaduk mengikutnya ke suatu tempat. Kucing itu membawa Pak Kaduk ke tebing Sungai Perak dan di situlah dikatakan Pak Kaduk ternampak seekor ikan Tapah sebesar manusia berperut buncit terdampar di daratan. Pak Kaduk dikatakan membelah ikan itu dan dalam perut ikan Tapah itulah dia menjumpai lebih kurang secupak emas urai. "Kerana terlalu gembira, Pak Kaduk telah menjahit semula perut ikan itu dengan menggunakan tali bemban,"sambungnya.


SUMPAH PAK KADUK

Pak Kaduk terus bersumpah bahawa keturunannya tidak akan dibenarkan menganiayai dan memakan ikan Tapah sampai bila-bila sebelum melepaskan semula ikan itu ke sungai Perak. "Ada yang begitu alah dengan pantang itu sehingga terkena air atau terbau ikan Tapah menyebabkan kulit mereka melecur,"tambah Daharun. Menurutnya lagi,dengan emas yang diperolehi itu,Pak Kaduk telah menebus semula kampung, isteri dan anaknya daripada penghulu itu. Emas selebihnya digunakan untuk perbelanjaan seharian serta membayar hutang dan sebahagian daripadanya di perbuat perhiasan barang kemas. Menurut Izham pula, Pak Kaduk dikatakan kembali ke Siak dan di sana dia menempah sepasang subang, sebentuk cincin dan tiga keping kerongsang emas yang sekarang disimpan oleh Hajah Asmah itu. "Kerongsang itu dibuat oleh Pak Kaduk sebagai penawar bagi sumpahannya manakala barang kemas lain dijadikan perhiasan. "Subang itu kini dikatakan ada disimpan oleh kaum keluarga Pak Kaduk di Siak, manakala cincin itu pula disimpan oleh keturunan Pak Kaduk yang menetap di Kuala Dipang, Perak. "Pak Kaduk pengasas sumpahan ikan Tapah itu dikatakan meniggal dunia di Siak dan kuburnya didakwa masih ada sehingga sekarang,"tambah Izham mengakhiri ceritanya. Mungkinkah ikan Tapah tidak boleh dimakan disebabkan sumpahan Pak Kaduk dan bolehkah tiga butir keronsang emas yang dikatakan dari perut ikan tapah itu boleh dijadikan bukti tentang kebenaran peristiwa itu? Adakah air rendaman kerongsang ini benar-benar boleh menyembuh penyakit semali yang didakwa oleh keturunan Pak Kaduk? Sehingga ke hari ini masih belum dijawab.

Sumber : http://ambakatan.blog.ekawan.com/

http://mawarcinta.multiply.com/journal/item/222/_SUMPAH_IKAN_TAPAH_

Saturday, October 10, 2009

Diet..? Bajet..?

alamak....full tank perut aku....

perghhh..x bleh jadi btol aku ni kalo lik kg....mmg asik nk mkn jerk..huhuu..
ni ari nie..mmg cukup jadual mkn aku....xde skip2..telebih skip aku rs..
pg tghari ptg..wo wo...mmg gile lantak aku nih

adoi adoi..ena ena..ape nk jd ngan ko nieh..

aku rs..mmg benor la aku kna jage mkn aku lik kolumpo nieh
x bleh jadi ni h..huwaa....gile gile......
full full..

sebenornye tgh ari td..aku gi beli lauk sotong katak..sotong kecik2 tu..aku mmg gile mkn lauk sotong katak tu..especially lauk sotong katak msk pedas...perghhh...sotong tu aku beli rm2..aku mkn sorg jerk..huhuhu...aku mmg aim lame lauk sotong tu..mmg feveret aku dh...
aiseymen....huhuhuh...

maka...bajet akan bermula???huhuhuuu...

sabtu di Bidor....

salam sume..
ni skang nie aku kt bidor...br smpei mlm td

esok ptg aku lik kolumpo...
xde ape sgt yg happening,...hahaha

yer le...tgh kering bajet nie...gaji lak mggu depan baru dpt..
opis aku gaji dpt tgh bulan....jd cm pelik skit..

ermm....aku ade terpkir sesuatu...aku rs mmcm nk bajet dr segi food cost la..
kdg2 myb bajet aku lari sbb mkn tah ape2....kdg2 mkn fast fud tu la ni la...

ikut nafsu sgt...hermm...tp kena ade kesungguhan la..jgn mcm hangat2 hangit je..pastu nan adoo pon....ingt mcm nk abihkan stok mknan yg ade aku kt umh sewe aku tu..bykplak tu..
drpd membazir..bek abihkan...
ermm..skang nie dgn umo yg dh makin meningkat..baik la aku pkir psl menabung..jgn dok boros je..hahaha...

perut aku penuh ni..br lepaih mkn.....hahahha..kt bidor aku melantak...huhuhu...eish..buruk bunor perangei aku nie..

ok tata sume..jmpe lagi...

Tuesday, October 6, 2009

setelah seminggu......dan gegaran...

salam semua
setelah semggu kembali bekerja..aku rs smlm aku rs lebih bersemangat utk bekerja...
hahahah..myb mood raye aku dh reda kot..

tp last week...hari rabu time petang paling suspen..sbb aku merasa gegaran gempa bumi kt padang tu...huhuhu..ms tu kul 6.17ptg or 620 mcm tu..tah le aku pon dh lupe....
tp ms tu aku kt opis lg...opis aku kt tingkat 21 central plaza kt area bkt bintang..ha amik ko..merase gegaran yg lame tu...(bg aku lameee...)huhuhu...

ok nanti cite lg...huhuu..kena get back to workkkk......report report,...research research....
client..client..contact contact....

Monday, September 28, 2009

Kembali berkerja....

salam sume
ari ni ari isnin

maka..bermula lah rutin harian seperti biase

pegi keje blk keje..pegi keje blk keje

smoge aku x dilanda monday blues.....insya Allah..amin....

Saturday, September 26, 2009

Teman x malu ckp Peghak!(Perak)....

salam sume..
wahh ari ni ari yg memenat kan aku ler
dlm kul 11 lebih pg td gi kenduri kawen
pastu gi tapah road..gi kg timah dermawan(tempat ni tmpt lombong bijih timah dlu!)
gi sane gi beraya umah zainab zakaria..salah sorg geng aku ms kt skolah Pang5
dlu...pastu gi umah opah angkat aku yg bela aku ms aku sejak baby lagi..hahah
nostalgik btol....

tp ape yg aku nk cite is..bebaru nie...makcik aku dr Kolumpo (KL) dtg umh aku singgah n beraya sekali...makcik aku tu adik pd mak aku...sembang2 pnye sembang..terkluor plak
..eh ena dok kl pon ckp perak ke? aik! tekejut gak le aku...
ye le kan..x sume org perak..ckp perak bile koje or dok kolumpo..

tah le..aku ni dh bdk kg...aku ngaku...aku sgt2 berbangga jd anak perak..
aku bangge ckp perak mcm org ganu ckp n org kelantan ckp walopon deme
dah dok kolumpo lamer..
aku bkn ape..kdg tu..stgh org perak sndiri...malu ckp perak konun..takut di katekan org kg gitu..

aku idak le malu..sbb aku mmg org kg...mak ayah aku mmg ckp perak ngan aku..tp idak le pekat mcm sepupu2 n opah2 sedara aku yg dok kt pulo tige kt kg gajah tu..
aku pon idak le paham ape deme ckp...huwaa...terok benor...

yg aku paham...'baruh' tu mksdnye daarat kot..kalo salah..tlg btolkn ye...
aperpon...sesape bdk perak yg dok meranto tu..jgn le lupe loghat perak kome...
sbb loghat perak tu le ..org dpt tau kome aseiy dr mane..
cm aku..kdg2 kt opis tu terkluor gak ckp perak...mane yg paham..phm le....
tp nsb bek le..sbb sorg dr opismate aku..ayahnye org kg gajah,perak..jd phm le ckp perak yg aku ckp..tu pon aku rs ckp perak aku ni bleh paham lg...

jd sekali lg aku tegaihkan pd kome2 yg org asai .perak tu..jgn le malu nk ckp perak bile kome ade kt memane pon...dah kome tu mkn tempoyak sjk kecik....x yah le kome malu ye...
mcm aku le...blasah le ckp perak...bior org kate aku org kg pon..hahaha

aperpon..sbg org perak...aku bangge ckp perak...jati diri org perak..sekali gus berbangge jd rakyat Malaysia...

org perakk!!! kome jgn le malu ckp perak yeeee
ingt cite Pah Bedah tu ye....Pah Bedah Yeeee!

hari ini...sabtu...ena ke mane pulak?

salam sume
selamat pagi..
brppp..dh kenyang aku mkn nasik lemak pg ni..
perghhh...tadi aku gi timbang berat
nek 2kg..siot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tp timbang br pas mkn..sbb tu nek 2kg kot?hahahaha
sedih siot...nk turun 2kg pnyer la payah...ni kan plak bile nek
senang je 2kg tu...siot x bleh blah..

mmg la aku lik kolumpo nie kne kurang mkn..sbb proses badan aku nie
bile dh kurang mkn n bz wat keje..bleh slow2 turun...(tanpe exercise terok2)hahahahaha
tp lmbt tu nk tuurrn
xpe le..tabah je la..huhu
..

aha...jg lagi dlm kul 10 lebih kot..aku gi umh clasmate aku ms kt KUTPM (MSU) dulu..adik ppuan die kawen..n mesti la ade(mkn2) huhuhhu..xpe..aku mkn minima je nti..
perut xleh isi dh oiiii..huhuhu..

ermm..blog aku ni bosan btol..xde imej bagai aper...ntah la..
aku aim nk beli camera..tp tah le bile nk belinyer...hahahha

ok la..jap gi kena siap2....tata seme...
wassalam....

Friday, September 25, 2009

kehidupan seperti biasa.....

assalamualaikum sume...
hari ni dh ari jumaat..esok sabtu...dan ahad...berakhirlah cuti raye aku selama semggu..
maka ahad ni aku akn bertolak ke kolumpo...
ari senin depan 28hb sept dh stat koje...

herm..aku pon kdg2 rindu gak kt keje aku..(cewah...rindu keje konun...) dan rutin2 nye
aku hrp...ari isnin mggu dpn..aku x la tersengguk2 wat keje...yele..monday blues katenye...

aku rs masuk hari ini..aku asik kerap gak kuor..ade je agenda..walopon juz gi bidor je...
ptutnye aku melekat depan intenet..hahahha..
raye 2009 ni bg aku agk berbeze skit utk aku..sbb aku rs aku ligat gak berjalan..gi raye sane sini..
tp seyes..aku x and belum berkesempatan lagi lawat n beraya kt umh shbt lame aku safura...
die pon nmpknye bz...n die juge mau nikmati hari2 beliau dgn penuh kualiti..
tp aku ade gak contact die by sms..mms..ahahhaha...

aku rs...raye ni..aku sgt byk mkn...adddoiiiii....kne control mkn blk aku ni bile blk kl smule nti..
aku rs aku gaining weight la...erm...nti bb ku mesti tego nieh...aiyokkk...harus la lepaih ni kna diet...(diet kah aku?) tu la..ms raye seme nk bedal...terok btol aku.melantak..hahaha

patutnye...aku lebih berwaspada ape yg aku mkn..sbb umo pon dh makin meningkat nie..
insya Allah..pjg umo..thn depan aku 28thn...hahahahha..x sangke begitu cepat ms berlalu...
pantas je aku rs....

aperpon...dgn cuti berbaki 2 ari nie...aku akn nikmati dgn sepueh2nyer...sbb aku rs..lg 2mggu br aku lik bidor lik..ms cuti deepavali..tu pon sabtu ahad....
okeh...sambg lg di entri lain..

wassalam..
selamat hari raya
maaf zahir & batin

Thursday, September 24, 2009

Raye 2009

Assalamualaikum sume..

Selamat Hari Raya...Maaf Zahir & Batin

wahh..lamenye aku x update blog aku..
ermm..aku pon bkn blogger tegar..hahahahhha :D

xpe lah...as for spending my free time cmtu..aku type le gak ape yg jd pd Raye Kali nie..tp dgn simple nye le aku type

Kali Ni raya..Alhamdulillah..seronok gak....gi Lawat Sedara mara...
Aku bersyukur..thn ni Allah S.W.T limpahkn rezeki utk aku sekuarge..Alhamdulillah...
aku bersyukur..Aku berdoa smg aku tidak leka n lalai dgn limpahan rezeki ini..

Raye kali ni..bg aku...agak memenatkan gak tp aku cukup puas ati...sbb aku rs..ade je agenda aku utk ari yg sekian2...mcm raye pertama gi umh sedara mara n umh nani..

n Raya Kedua..besfren aku nani..ajak aku gi umh dotdot..hahaha..gile tol plan nani..
dh last minit plan...terjah je plak...x gtau die pon..kejam x aku?huhuhu

tp kali ni raya dpt aku rskan bezenye...xpelah..setiap org ade cara utk gmbira dgn care nye yg tersendiri....

aperpon kawan2..selamat hari Raya...maaf zahir & batin..

Friday, September 18, 2009

Ho HO Ho Blk Kampung!!!!

assalamualaikum
salam sume
wahh
gile lame aku x update blog kan?
haahahahhaa
pemaleh btol aku nieh

ok...aku kt opis lg..moood raye mengatasi segala2nye
huhuhuu..
jd petang nie lepas keje..aku merempit blk ke kg..(eh aku x merempit okes!)hahaha
aku blk dgn hsmate aku yg kebetulan sehala perjalanan blk kg dgn aku..

aku sgt rindu kan bidor... oh kg ku...hahahahha...

tpkan.....tu la..opismate aku..tgh mengayat bos aku spy ktrg yg muslim nieh dpt keje half day jerk..
hahaha..smg lembut la hati die..insya Allah..amin..
tp kalo x dpt pon..xpe la..janji dpt lik kg dgn selamat..amin....

jd utk sume...doakan aku n hsmate aku selamat smapei ke kg masing2 yer..insya Alllah Amin..
smg Allah S.W.T melindungi kkami sepanjang perjalanan..insya Allah amin..

Thursday, September 10, 2009

Rasa Hati

aku penat dh rasenyer..

tp aku x patut berputus asa...
aku perlu bersabar...kalo 5 thn blehh sabar
xkan smggu or bertahun2 lg x bleh sabar kan?

xper...aku berusaha..dan aku akan terus berusaha....
xperlah...usaha tangga kejayaan...
tp motto tu bleh di aplikasi kan utk mende yg berkaitan hati dan perasaan x?

xpe...Allah ada..Aku mengadu Pd Allah..Dia Lebih Tau apeyg terbaik utk aku kan?

Aku Berserah pd Allah...huhuhuhuhu

Tuesday, September 8, 2009

Provokasi yg Berjaya!!!

salam sume
selaamat petang
akku kt opis lg
ptutnyer kul 430 td aku dh blik..tp tu le..aku x blik lg
tah bile nk lik tah..jap lg kot

ok stop psl tu...ahad semlm ms aku lepak kt shah alam kt umh nani
aku sbnrnye nk beli baju raye..alhamdullillah dh dpt ..

tp ade mende yg x sptutnye di beli tp aku beli..hahaaha
akhirnya setelah aku pendam memendam..berniat je nk beli ...tp x beli2 pon..
akhirnya aku beli gak Cd Kompilasi Kumpulan Otaimer Rock Msia....Search!

hahahaha...teruja gilos aku.....aku mmg dh lame pendam nk beli cd search..especially lagu2 lame search...wahhh menyingkap kenangan aku ms aku skolah menengah dulu..hahaha

tp...ade sorg individu yg provoke aku secara x lasung utk beli cd search nih

dh die asik nyanyi2 kt aku lagu2 search ni..maka aku x tahan lg dh...grab je cd tuhh

aperpon time kasih BYk2..tu 'Kiss Me Shay' ,...aku naamekan org tu Kiss Me Shay je la ek..
sbb ats2 sbb tertentu aku terpakse rahsie kan namenyer..

tp kalo die bace blog aku...time kasih byk2 aku ucapkan pd Encik Kiss Me Shay ni ek..hahaha..

Nice Knowing U Bro!!!!
Thank U So Much For Everything! keep On Rockin!!!

Mat Rock!!!!...


Mat Rock

SENIKATA: M. Nasir
SENILAGU: M. Nasir


ARTIS: Search

Aduh mama, jangan marah padaku
Aduh mama, jangan rasa tak tentu

Aku tahu kau tak setuju
Rock n' roll jadi pilihanku
Tapi apa boleh buat hanya rock yang ku tahu

Aduh papa (kasih), jangan rasa gelisah
Kata orang jangan cepat terima

Janganlah tuduh melulu
Aku bukanlah kacang hantu
Kalau nak gelar, gelarlah aku mat, mat, mat, mat rock...

Aduh dara, jangan rasa terhina
Bukan maksud membuat engkau malu

Biar pun rambutku panjang
Pakaian lusuh tak keruan
Tapi bukan munafik macam setengah orang

Mat rock. Mat, mat rock!
Mat rock. Mat, mat rock!

Orang kata kita tak betul
Kerna cinta pada rock n' roll
Tapi aku tak peduli aku akan rock sampai tua

presentation yg addooooo...

alhamdulillah..turn aku dh lepaihh
hahahahhahaha....syukur syukur
skang ni aku pkir nk lik raye jerk
hahahahaha

selamat tinggal presentation ku yg addooo
n tahniah aku ucpkan pd diri sendiri
sbb dpt present kt dpn bos aku yg aku sendiri x bp phm
ape ckp omputeh yg die ckp..:D

Sunday, August 30, 2009

aku malas....

aku rs malas nk update blog...yg aku tau..
aku dok umh nie..layan u tube je manjang...esok ptg dh lik kolumpo

lgpon macam2 jd kt aku skang nie
susah nk ckp...

hermmm...ms utk pandang ke depan..yg berlalu tetap berlalu...

Sunday, August 23, 2009

TIEP.....Endurance...



TIEP....eh tetibe lak ade gambo kude kan?

salam sume...selamat berpuase...
pasal plan short trip bebaru ni ke east coast telah berjalan dgn jayanye..alhamdulillah

sonok sgt aku dpt gi ganu..hahahaa...yer la,,aku dh lame x dtg trg...dh brp tahun dah...
aku sgt kagum dgn pembangunan k,trg nie...

aku gi ganu dgn besfren aku...kitrg gigih bertolak awl kul 1230 tgh mlm awal pg sabtu..jd smpei ganu pd kul 830pg ari sabtu...bes bes..pas ni nk wat lg.

alamak...aku rs maleh la plak...huhuhu..nti aku type lg k...

Thursday, August 13, 2009

short trip ?

salam sumer..bertemu lg kite...aku kt opis..smbil2 naip repot..smbil2 tu jenguk2 blog aku yg berhabuk nieh...huhuhu..

aku bkn blogger tegar...stgh luahan2 rase terlalu peribadi utk di ctekan kt blog...hahah..
seyes mmg peribadi..cewahh..

weekend aku ade plan trip..tp tu la...harap2 jadi kenyataan..insya Allah..amin....
kemane? east coast kot..cewah..mcm la gi gold coast kan..tp gi ganu jer..pantai timur gitu..

harap2 jadi kenyataan..insya Allah..amin...

Sunday, August 9, 2009

baju raya ooh baju raya...

assalamualaikum
selamat pg..

aha...pagi2 lg aku nk naip blog..cewah..aku riso gak nie
baju raya aku haram x bli lg..

xtau nk tempah ke or bli...eh sempat ke nk tmpah?huhuhuuh..pose dh nk dkt...
jgn jd cm last yr dh le...raye pertama br siap bj aku..

xpe xpe..aku pkir kan la nti cmne..huhuh..xtau nk pakei design ape utk raye thn nie..huhuh

Thursday, August 6, 2009

perasan bgus

aku bengang btol dgn org perasan bgus nieh
ko ingt ko bgus sgt
haa..amik ko kna dgn aku
aku dh lm x sentap org..
sbb aku jenih x sntap org..cewah poyo..
tp die btol2 wat aku nek darah la..

tense tense

ak kt opis
dgn mood yg berserabut
repot yg x siap
pastu kna col singapore,thai,msia hospital
ade conference kt bangkokk bln 10
kul 10 kna col hosp2 tu smpei kul 11
pastu dgn repot yg melambak x siap.
ak aper lg?
tah le..serabot aku..

huwaaa..tabah tabah...

Wednesday, August 5, 2009

blog aku yg sepi

assalamualaikum
gile le..lame gilos aku x update blog siot

sbb sindrom maleh melanda...

ok aku type gi..tgh kt opis nie
tgh keje..x bes lak type ms nie..huhuhu

Friday, July 24, 2009

service jgn x service

esok service kete...aku riso gak...
aku ni dh la suke amik mudah jerk....huhuh
tp skang kena lebih responsible

eh nk tanyer..kt ppuan drive knp suke drive kete oto ek berbanding manual?
sbb aku rs nek kete auto cm nek kete control..huhuhuhuuhuh...
ni kan lak ms drive kete oto..
aku seyes x reti drive kete oto...tp aku tanye membe aku majoriti drive kete otomatik..

xper..taste masing2..lebih mudah nek auto kot...
tp bb aku ckp,,kang drive manual penat lak....tp aku lebih suke drive manual..cume ms jem je tension coz penat.hahahaha

ok..babai...

blog aku cm xde pe cite sgt..sory sory..aku akn cube atasinye okes.cume sloow2 kot.huhuhu

Tuesday, July 21, 2009

aku terase,,,siot!!!

kecik btol aku petang2 nie...
malu pon ade
kecik ati aku tau x!!!!!

arghhh!!nape la manusia nieh?

yg sorang merajuk ke hape tah...
yg sorang lg plak..tah emo aper tah..emocore kot

arghh tensen aku dgn perangai manusia..
tu psl aku kt kolej dlu aku suke wat hal sorang2
mane2 aku gi pon sorang2.mkn sorang,jalan sorang2,lepak sorg2...

seme sorang2 aka aku lone ranger!!!

argh tensen siot
aku kt opis lg..keje byk

ciao!!!!!!!!!!!!!!

Monday, July 20, 2009

monday blues..../ ngantoks..

assalamualaikum
aha rajin plak aku post entri ari nie kan..kt opis plak tu..
aku baru bih keje...

ya Allah..ari ni mmg ari aku x produktif lasung....tp mmg pon normal kan..org kate monday blues..
tp smlm aku mcm bersemangat jer nk keje ari nie (cewah)....

mane taknye....mlm td aku tido kul 2pg!!! aku mmg dh lelap dh kul 12tgh mlm..sbb tu mmg time aku tido...coz ari senin dh keje kan..tp bile aku dh lelap mate..tp aku x bleh lelap gak...jenuh la aku
pusing kanan kiri....tetap gak x bleh blah...tetap x jalan tido akku..

sudahnye aku bukak lampu...n membace majalah...xde keje dh tu..pastu aku wat susu paneh...aku mmg minum susu b4 tido..dh terbese dgn amalan tu berkat tunjuk ajar roomate aku syima dlu..n bile lepas minum susu paneh tu...alhamdulillah br le aku rs mateku ni nk lelap..alhamdulillah dgn izin Allah..

tp kan sblm aku minum susu paneh tu...aku rs mate aku segor bugor x bleh tido mgkin sbb ms aku kt bidor..aku mmg tido lwat gile...kul 3pg 2pg aku tido..or kul 3 lebih aku tido...sbb aku ngadap intenet dgn penuh jakun nye...

aku bkn aper....mmg gian kt intenet sejak akhir2 nie...huhuhuh....mgkin sbb aku skang ni nk online payah...jd tiap kali blk kg...aku mmg byk lepak dgn intenet je...huhuuh..

skang nie bile lik kg pon...aku dh jarang nengok tv....aku lg suke online dr tv..hahahha..

abih la aku...adekah aku skang ni dh addict kt internet? harus la kan...dh la aku yg bayor intenet kt umah kt kg tuh..ahhhahahha..mesti la aku lenjan pueh2..

eh aku rs dh melalut lak....ckp psl ari nie...aku mmg le 'down gile'...down sbb aku xde energy...ngantok gile siot...tu la psl...pdn muke aku kn....n aku try minum kopi o panas yg ade kt opis ni....n kesannye.....kepala aku dok berdenyut2!!!

sah la! aku x bleh minum kopi n nescafe dh kot.huhuh sbb sblm ni aku ade try minum nescafe..tp mmg x jalan...sakit kepala aku..

pastu lak...aku rs skang nie aku x bleh biorkan mate aku ni depan pc lame2..
aku rs mcm x nmpk..(adakah aku stat rabun dh?)...
kdg2 aku rs aku tgk pekataan kt dlm pc tu cm kecik gile..kna tgk dekat...aku kna kecik kan mate...
alamakk..mcm ade unsur2 kerabunan kan?
tu la..aku ingt bile aku lik bidor aku nk cek mate....tp alih2...aku x gi cek pon...aku terlupe sbb bz layan intenet...aha...amik ko..bile dh ari senin dok ms keje..br aku ingt nk gi cek mateku nie..
jd aku ingt ujg mggu ni la kot..aku gi cek mate...

nmpaknye aku join bb aku la kalo btol aku kna pakei spek...tp time keje je le kot...
nk kate aku ni rajin keje...x le aku rs...cm poyo je lak aku rs...pastu...mase aku tgh on the phone dgn client ,...bleh lak mate aku terlelap ms die tgh transfer line aku gi dpartment lain..amik ko..selamat bos aku x nmpk...

aper lg ek? dh le kot..cukup takat nie...aku ptut dh blk ni..nk samb tido..huhuhuuh..

Saturday, July 18, 2009

penat la....

aku penat ler arinie...
knp sejak akhir2 nie aku mcm xde mood nk post entri baru kt blog aku nieh?

aku bkn xde idea..cume rs males je.huhuhuhuhhu....

tp xkan la aku dh putus asa kn? uhuhuhu...
aku bru smpei bidor nieh ...ptg td gi kl beli brg2 kawen utk adik aku....
aku plak tukang drebar n nek kete aku...sbb kete parents aku gi anto utk cat baru...

adeh...br je smpei lik dr kl kn...ptg td gi kl lg...esok blk kl plak...

perghh...x cukup cuti sabtu ahd nieh...huhuuhuh...

Sunday, July 12, 2009

..................

mane tajuk entri?? oh xde idea aku..
ptg nie dh nk lik kl dh...aku riso la review dgn snr exec dlm mggu nie..

aku riso dgn keje aku skang nie...aku rs cm...tahla..perassaan aku je kot

aperpon smoge seme nye selamat.insya Allah...amin..

Saturday, July 11, 2009

motivasi...

bln nie..adalah bulan yg parah..hhahaha
apsal parah?
aku kna pkir mcm2...

hmmm...aku kena bekerja bersungguh2...

mesti!!! mesti!!!! motivasi kena kuat...dah la umor aku semakin meningkat!..

nk pikir psl koje gomen?ntah la..ade rezeki..insya Allah..

mak aku pon dh ckp kt aku.."ena u have big responsibility now...so u must take this as motivation..as u have to work hard and prove urself that u are the best!

alamak..cuak cuak...xpe xpe..ape2 bos aku ckp..aku kne keringkan hati je...insya Allah...

aku riso nieh...mggu dpn ade review dgn snr mktg exec...halamakkkk..

huhuhuh...

sekali lg......my bb...

malam ini adalah mlm penuh sejarah...

die jd hero lg..my bb...thank u so much for lending your ears...thank u so much..
alhamdulillah..syukur pd Allah S.W.T.

alhamdulillah..semoga semenye jd pengajaran buatku......ena be strong...

yeeehaaa..esok merempit ke kl...alhamdulillah..sume rezeki Allah bg....

tenape?

aku kt umah nie...

aku sejak kebelakangan mmg kurang selera mkan...

semenye gara2 bz keje n .......ntah la...

susah la...aku sesak la...aku gelisah....

td aku gi gerai yg slalu aku bli lauk kt pekan bidor ni...mmg sedap2 lauk nye
tp aku hanya mampu nengok je..mmg sedap...tp selere aku xde......

ntah la..aku mkn pon..mkn ngalas perut je....aku .............bengang ngan seme nie...

aku berserah pd Allah s.w.t...aku x mampu.....

pasal dot2....aku xtau.....dh nk hmpir 2 thn...tp sebenornye..die br nk develop hingga 100% n bkn xde lasung perasaan cume x smpei 100% ...

mcm mane dgn penerimaan aku bile die ckp cmtu?? aku terpana kejap...patut la tingkah laku nye mcm seakan 'kaku' je..mcm 'beku' je...n aku pon mcm terase sesuatu yg 'x kena' dn 'kekurangan'..tp aku byk cube sedapkan hati aku...

ntah la..semoga Allah memberi petunjuk kpd .ku...Amin...

Friday, July 10, 2009

ena sehingga kini...

assalamualaikum seme kawan2
aku dh lame x update blog,

xde mase yg sesuai nk update blog...n bz keje..

erm..mcm2 perkara yg terjadi sejak kebelakangan nie..

dan ada perkara yg sekarang nie telah membuka mate aku utk menilai kasih seseorg....

Wednesday, July 1, 2009

menanti kehadiran.....

salam sume...aku lame sgt x update blog...bkn ape..aku x dpt nk fokus spenuhnye ape yg aku type bile ade kt opis nie..ni skang aku kt opis lg....

aku x sabo nk tggu mgggu dpn or mggu lagi satu...jeng jeng...hehehehe...aku hrp sumenye akn berjalan lancar...insya Allah...amin.....

Saturday, June 27, 2009

ketapi....yahooo...

salam
perghhh dh semggu aku x update blog..
bkn nyer ape..aku xde ms n bz plak..
n mase yg ade pon terhad utk update blog..

mcm2 cite yg jd sejak kebelakangan nie..
kete digi aku aka charade berjaya d lupuskan..

jdnyer..x bekerete ler aku skang nie....
jd....aku blk kg nek ketapi dr kl sentral....n turun kt sungkai...yahooo besnye nek ketapi..hahhahha

aper la aku ni kan..nek ketapi pon nk kecoh n poyo..sebenornye aku mmg tingin beno nk nek ketapi..tp xde kesempatan nk nek...last aku nek ketapi ms darjah 2 kot..kire lame gilos sgt dh..

(yg beno nye aku br smpei umh lbh krg bbrp jam yg lepas) aku nek ketapi express langkawi kul 8pm dr kl sntral...aku nek dgn hsmate aku..tp die turun kt slim river...kg nye kt ctu...

cuak gak aku..takut telepas benti kt sungkai...sbb die xde wat announcement ape2 mcm kite nek monorel or tren komuter,putra or star....jd aku dlm ketapi pon..kejap2 lelap..kejap2 celik...

tp rsnye...aku skang tgh enjoy nek ketapii...tgh2 aku xde kete ni..rsnye lg elok blk kg nek ketapi...huhuhu...mate ku dh ngatok...nk mandi jap lg..tata seme...smlm mlm....

Sunday, June 21, 2009

Kembara Seniman Jalanan 1986...






gambo2 kt ateh adalah petikan dr cite tu...
assalamualaikum

dh kul 2lbih am tp aku blm tdo lg

aku baru lepas tgk movie 'Kembara Seniman Jalanan' ...filem arahan Nasir Jani keluaran 1986..
perghh..aku rs filem ni mmg lain...aku ade penah bc artikel mane tah..aku lupe...filem ni adalah filem road movie..ke aku silap ke ape....n filem ni adalah slh satu filem generasi muda yg bg aku..mmg 'ade isi' sbb ia kupas sekali psl pemikiran n realiti anak2 muda ms zmn lewt 80an...filem ni mmg simple aku rs...tp die kupeh begitu bek skali...hero utama..m.nasir....

secara ringkas....filem ni mengisahkan sorg pemuda nie...m nasir ni die bercita2 nk jd artis..die snggp berhijrah dr kg ke kolumpo semata2 nk jd penyanyi..tp aku tgk...m nasir ni nk jd penyanyi bkn psl nk glemer ke ape ke..tp die mmg ade jiwe yg beso...x mcm penyanyi2 yg bersepah skang kt msia nie...(takat ni aku respek sm faizal tahir je kot) coz die talented...

berbalik cite KSJ....ms m nasir ni dh smpei kolumpo...mcm2 tragedi yg jd kt die...wallet die kna cilok...n die kna tpooo dgn org sykt rekod n sbgnye...

erm..mybe setengah dr pembc blog ni dh tgk cite ni ....tp bg aku 1st time tgk cite ni...aku mmg kagum dgn nasir jani nie..sbb filem die ade 'isi' x mcm filem2 msia skang...(kang aku cite lebih2 aku kna saman lak kang ) bahye gk...tp bg aku...sesape yg belom tgk movie nie tajuknye 'Kembara Seniman Jalanan' better tgk la cite nie...bg kome bukak mate..sbb filem ni bkn sj cite psl budak2 generasi muda n impian deme..tp die juge cite psl mentaliti n idealisme generasi mude dlm cite nie...

kome bygkn....ade kait cite psl ekonomi,cetak rompak,kapitalis,jati diri as melayu n sbgnye...aku susah nk cr elemen2 cmtu dlm filem2 remaja skang...

yg aku suke tgk...myb Rock or KL menjerit je kot....namun ape pon Tahniah buat Nasir Jani...

kalo aku jmpe vcd ori movie ni...mau aku rembat sekeping...caye lahhh!!! nie lah filem yg aku respek nengoknye...

Saturday, June 20, 2009

begitu lame....

selamat sejahtera kawan2..harap2 sume ok n happy yer
aku dh lame x update blog nie..sbb kesuntukan mase n mcm2 hal yg aku kna setelkan

kt umh sewe plak aku xde internet connection...seme kt kg je ade....

mcm2 perkara yg jd kebelakangan nie...

ntah la....seme tu Allah yg Maha Mengetahui...
mcm2 perkara aku pkir skang nie...tp xtau mn stu yg aku kna pkirkan n wat tindakan..hahahha..

ape tah aku bebel nie....n aku sgt rindu kt sahabatku..siti safura...aku dh lame x jmpe die.lgpon die tgh prgnant skang..jd keadaan x mengizinkan lg...tp aku ade la msg2 die n kdg2 col...tah le..aku sayang le kt die...cewah jiwang plak...walopon kwn ngan die nie pon kdg2 ade gaduh n berselisih paham...tp aku rs...x elok gaduh lame2..jd buang keruh amik jernih je...n respect each other....msuk thn ni kire2 dh 16 thn le aku berkawan dgn die sejak knl dr skolah rendah....

aperpon aku berdoa die berada dlm keadaan yg sihat...insya Allah...amin......
moge2 Allah pelihara hbgn persahabatan kami ini same dgn hbgn persahabatan ku dgn CNS...insya Allah ...amin.......

Wednesday, June 17, 2009

chipsmore.....aku ke?

salam...selamat petang


aku kembali menaip di blog ni
hahaha skema siot ayat

aku dh lame x post baru coz bz n xde ms gi cc

tmbah lak aku xde internet connection kt umah...

jd mggu ni ari jumaat aku akn pulang ke kampung halamanku di bidor...maka

aku akan melenjan internet sepueh2nye...

aku byk mende nk type nie...tp ms x mengizinkan ...huhuhu..

nti..aku post lg entry baru...

Friday, June 12, 2009

away jappp...

selamat ptg....

ari ni dh jumaaattttt...
tp aku xbp happy...tah la...psl keje..huhuhuh

mggu dpn myb phone review..ape yg ptut aku lakukan??
huhuhu
xpe la abaikan...

blog ni akn sunyi seketika ...sbb aku x likg kg mggu nie..mggu dpn br aku lik...jd aku xde peluang nk post entry baru...kna gi cc...adehh..fulus lg kkna kuor...

salam sume...jmpe lg..tata..

Thursday, June 11, 2009

mase yg sesuai....

selamat tgh ari...skang dh lunch hour...

aku x ade aper nk bebel sgt...sbb ms sgt suntuk..

aku mmg ade isu nk type kan...tp skang ni ms suntuk plak...aiseh...x smpt nk type pjg..lgpon byk keje nk wat..report x siap lg!!!! huhuhhuuhu sob sob...

sok plak dh ari jumaat..yeye ari jumaat dh dtg...

berjmpe lg d lain entry...tata..

Tuesday, June 9, 2009

blog list d kanan blog ku...

di harap bersabor kwn2..
blog aku ni msh lg dlm ' under maintenance' gitu..
jd masih byk yg kurang...aku add nti blog2 kome ye..wat ms skang nie..aku agk bz..huhuh..ms koje lak x bleh bukak blog..sob sob..

smpei berjmpe lg..di lain entry....wassalam

Monday, June 8, 2009

berkahwin suatu pencapaian????.....

herms....selamat petang sume...
aku baru je abih keje kul 530pm...tp dsbbkan aku ade keje skit(cewah pehal nk jenguk blog kan)..maka aku pon stay la kt opis...
herm..sejak akhir2 nie....aku n shbt aku..nani..kerap discuss psl isu kawen...x kire kawen yg bhagie or x bahagia...

aku thn nie msuk umo 27thn dh...tp??aku blm kawen lg..hahahaha...
kalo org tanye bile...aku dgn konpident kate...'insya Allah ade jodoh ade...'hahahah...tp seyes..aku x trase bile org tanye aku cmtu...sbb skang nie aku x desperate lg nk kawen....

aku rs..aku x ready lg...insya Allah...'ready' tu akn tibe bile smpi ms nyer..Allah SWT shj yg Maha Mengetahui..aku skang ni single but not available(cewah..poyo statement confession)..tp tetau lg bile jdnye hari tu...masing2 blm ready kot...

aku pon blm ready lg..hahahha...meskipon parents dok bising gak kdg2..tp aku wat bodo je..coz aku x mampu lg..nk pikull burden tu sumer..tah la..blm smpei seru gamaknyer...

ermmm..ckp psl org ppuan yg blm kawen...tmbah lg utk umo ppuan yg 24thn ke ats...bg stgh org tu umo sesuai utk kawen....maka bile stgh gurl dh umo 25,26 or umo 27 thn mcm aku tp stil blm kawen...maka mcm2 cop mohor di beri kpd deme2 nie...

xpon..org asik bz body tanye bile nk kawen bile nk kawen..hahahahha...dan ini menyebabkan stgh gurl..rs gundah gulana riso...diri die x kawen lg...sdgkan kwn sebaya dh kawen n beranak pinak...ermm...

mcm bg stgh situasi....kalo pppuan tu umo dh 27 or 25 or dh capai umo yg sesuai utk kawen tp stil solo...tu mcm suatu yg 'buruk' bg deme...mcm tetibe lak org sekeliling jd 'caring' kan...eheheh..

pastu...timbul lak 'isu' mcm berlawan2 sp yg nk kawen dlu...yg x kawen dlu mule rs cm left behind...adeuiii...sbb stgh ppuan anggap...kawen tu suatu pencapaian dlm hidup...mst kawen dlm umo2 tertntu...set target n sbgnye...

maka....dgn rs desperate....bermula..la episod sedih hari2 sbb org asik dok perli2 cozz x kawen lg...aiseh..parah btol la deal dggn org mcm nie...

bg stgh ppuan yg berpkiran kawen itu suatu pencapaian...tu suatu pemikran yg agak 'statik'...huwaaa..statement aku ni cm bgus je ..hahaha...bg aku...kawen is perjuangan..bkn ko kawen ko tentu bahagia alwiz ok...aku tingat slh sorg kwn aku yg pggl kak L...die kate kt aku.. 'ena life is not a fairy tale' jd...jgn anggap bile once ko dh kawen..ko temuui kebahagiaan...tp kawen itu suatu perkongsian dn perjuangan...kawen tu suatu fasa yg bru...

bg aku...kalo pon hidop solo..or blm kawen...tp bkn nye kite seme x bleh bahagia...kite bleh bahagia dgn care sendiri meskipon org dok bz tanye '''bile turn ena plak" "ena ko better psg spare tyre " or ''ena bek kko kawen sbb umo dh meningkat''..aiyoooo..statement..sedap kome ckp..hahahaha....

aku ttp happy dgn care aku sendiri...ske ati aku nk gi mane pon..hahahha..n aku bleh wat ape je aku ske....tp x dinafikan...aku nk kawen..cume ms seru tu blm smpei...insya Allah..Aku akn kawen...doa2kan jodoh aku smpei ye..amin.....

tp apepon kawan2...bg kawwan2 aku yg dh kawen...aku ucapkan selamat berbahagia selamanya..amin..insya Allah...kebahagian tu memerlukan kerjasama due pihak iaitu suami n isteri..

aku nk type lg...tp tetibe idea aku cm beku plak...sbb aku rs ngantok lg..rs nk lik umh dh...

any comment about this topic....aku terime je..ekekekke...

aku maleh arini....

ari ni adalah ari yg aku plg maleh nyer..
dgn aku ngantok gile...malesnye...
aku x cukup rehat gamaknyer...
mlm td smpei dr shah alam dh kul 10 pm...dgn anto nani dlu ke shah alam
pastu highway jem plak kdg2....myb sbb cuti skolah kot..

jd ptg nie lepas keje mmg aku cabut lik umh...bese aku akn stay back kt opis...
huwaarghh ngantoknye....

Sunday, June 7, 2009

ahad yg kdgkala mendung..tp paneh....

selamat pagi kwn2..
kome sume dh mkn blm??

alhamdulillah...kite seme sehat n masih bernapehhh..syukur pd Allah swt...

pg ni aku d 'tngglkn' sorang..coz parents aku gi jog kt ipoh...kt pdg polo katenye....

aper lg...melangok la aku sorg2 kt umh...selamat der tenet..bleh la aku lenjan tenet smpei bosan..

astro?? umh aku xde astro...sbb mak ayah aku bkn kaki tv...lgpon blm smpi ms nk psg astro..

myb bile parents aku dh pencen ler kot br pasang..

aku pon x kisah coz...aku lebih suke ade internet dr astro..:P...
n aku pon bkn kaki tv...melainkan gian pd cite feveret aku kt tv je..

jiran sebelah umh aku plak..anak teruna die kawen ari nie...
jd mmg bz ler org sebelah...adekah aku g mkn nasik myk arinie?? depend pd situasi...

jd nk watper arini??aha..tuggu tgk melodi ler kot...
skang nie tgh lyn you tube gk...

mlm td plak ak tdo lewat...kul 4 rsnyer (mlm ke tuh? dh pg kn?:P)...

err..tetibe otak aku blur plak...adeh....nk type per?

nti aku post lg....

antara rottw, eh n in trend.....

hermm...salam sume...
aku nk cite ttg bebaru nie...

aku gi kedai majalah....dh plan dh nk beli in trend..sbb aku rs...dh jth cinte dgn in trend nie..sblm ni aku ske EH!..

tp....dlm ms yg same...ade used to be aku nyer fav mags aku....ROTTW...

aha...tetibe aku dlm dlema la plak kan....aku pkir plak dlu...aku nk beli mags ape...

tp tu la...mybe predaran ms..peningkatan usie...pemikiran n citarasa manusia bleh berubah..

maka...aku pilih utk bli in trend dr ROTTW tuh...

sebenornye...aku dh SETAHUN x bli ROttw...last aku bli utk edisi jan 2008...tu last aku beli..
pastu...aku terus x beli dh..pas2 tu...mgkin aku tgk...'isi dlm' rottw dh jd ringan...x mcm aku skolah dlu..ms aku form 2,form 3 tu mmg zaman2 'dark' rottw..penuh dgn sifat 'Ug' dn serius...

aku merupakan pembeli tegar rottw smpei umo aku 25 thn rsnyer....tah la...sebenornye sedih gak....rottw ni merupakan mcm 'part' dr idop aku gk.....

mgkin aku rs..peredaran ms n pemikiran....menyebab aku skang...lebih terarah pd majalah berunsurkan kewanitaan..(hah amik ko poyo tol ayat aku)..

skang nie...aku dh kurang bc rottw....ade belambak dlm almari.....isssu baru kalo x silap cover depan band ACDC..huwaaaaaaa...otaimer rock tuhhh!!!!

jd...mgkin skang nie aku in trend n EH je kot...rottw?? cmner?? tergantung persoalan tu...

nti aku cite lg...byk 'kenangan' aku dgn ROTTW nieh.....

Saturday, June 6, 2009

sabtu di ari cuti sekolah

sabtu dtg lagi....

tp kali ni dlm musim cuti sekolah....

baru kejap td aku ingt nk kuor gi pekan bidor...

tp bapak aku pesan td b4 ak kuor yg pekan bidor jem jalan...
...
aiseh ...ni yg leceh...ni yg rimeh...kalo kuor bidor time cuti sekolah n ujg mggu...

pekan bidor nie...jem bermusim....jem nyer plak..mcm nk ala2 brickfield dh..

kdg2 aku tgk...bidor ni cm brickfields dh...

aku br ingt nk kuor bidor jap kang..yer le..bidor yg d rindui....

meski pon org kate dok kolumpo bes..tp aku x rs plak cmtu...kehkeh...

aku lg serabut dok kolumpo..tp demi mencari rezeki...menapak ler aku kt kolumpo tu..

eh melalut cite psl kolumpo lak...

aku pon x wat pe sgt arini...lepak je kt umh n layan tenet....mujor adik aku xde kt umh sbb keje..
kalo x...merebut le ngan die nk pakei tenet....

ok..sambg lagi...mereepek lg later..

link blog ke kanan

salam kawan2...

kome sume perasan x ...nape aku nyer blog archieve ak kt bwh ek??

cmner aku nk tarik die bg kt sebelah kanan blog aku nie??

rs malu lak sbb blog archieve aku jd cmthu....

aha...skang dh kul 3am!! n aku x tdo lg..gile tol..

td aku bz godam blog layout..aha..amik ko..nie die layout aku..sempoi je....

tp aku dlm proses nk edit lebih byk lg..

mate pon dh makin ngantok..

n aku pon dh smpei kg dgn selamat...alhamdulillah

Friday, June 5, 2009

jumaat yg bes!!

dh ari jumaat..

maka ptg ni lepaih koje..aku pon merempit dgn kete antik ku utk lik kg..

bidorrr!! teman balikkkk nieee...tunggguuuu!!!!

Wednesday, June 3, 2009

al kisah nadia nz....

sesape kenai name glemmer nieh?

ni le org yg berjaya pengaruh aku wat blog...hahahahaha

seblm2 nie aku blm lg nk wat blog....even niat tu cm dh ade...cume aku poyo segan konun nk wat blog


skang nie nad dh gtau aku bile nk add link blog2?? katenye aku dh ramei pengunjung?? benor ke nieh???

aperpon nad nz....di harp besabor...ehehehhe...nad...aku nk jmpe ko bleh..tp cmne ek? eh tetibe tersangkut soklan utk die plak..

aperpon kengkawan....ni la blog aku..penuh sempoi n poyo....d hrp kome bc dgn penuh sbor..

ok kawan2...smpei jmpe lg...byk koje lom siap....huhuhu..:(

Monday, June 1, 2009

blog ku yg kosong.......

aku bru abih keje kul 530 pm td...tp aku stil kt opis lg..byk keje blm siap..tmsuk report..

aku x lik kg last week..jd blog aku dh jd kusam x bernnywa..nyawa2 ikan je kot...

aku skang ni blur cmne nk ceriakan blog aku...xpe...mggu ni aku lik kg (bidor) aku godam2 abih intenet n cari ape2 web yg bleh ceriakan blog aku niehh..

aku lembab lg bab2 nieh..hahahha...jd utk sementara waktu ni...(yeke sementara?) blog aku ni akn pucat....hahahahah...

org lain nyer blog seme ctk2..tp aku..alahai..cian aku tgk blog aku neih..ekekekke...

xpe xpe..pembace pon xde lg...hahah...ok nk samb keje dlu... jmpe lagiiiii

Friday, May 29, 2009

jumaattt!!! yeahh

yeahhhh...dh ari jumaattt..

weekend ms utk aku lepak2...tido..n mkn....aku x lik bidor mggu nie

sedihnyer...mggu dpn br aku lik...huhuhu...

eh skang dh kul 5 dh..time for blik....babaiiiiiii

n slamat dtg bulan june!!! :)

Wednesday, May 27, 2009

babai bidor....

ni skang aku kt bidor...pg td aku ade hal kt tjg malim....
jd aku cuti ari nie...ptg ni lik kl dh...esok dh keje..

mggu nie aku x lik kg...mggu dpn br aku lik....ni aku tgh siap2 smbil2 tu layan blog kejap...

blog ni akn bersawang wat seketika.......smpei next week....tata.....

rindu kt perakkk n bidor aku nanti....huhuhuh..

Saturday, May 23, 2009

weekend yg 'hura hara'

bertemu lg kite dlm entry yg baru...

huuu...penat aku ari nie....huhuhuh....pg td g tjg mlim umh aakak aku..pastu ptg td gi ipoh lak

adeh...aku rs cm x cukup je cuti....2 ari x cukup..huhuhu..3ari br cukup.waakakakak..

aku x update blog skin aku lg...adehhh..mlm td je aku dh surfing seme blog..xde lak yg berkenan lg d ati...aku ske design yg sederhana,unik dan pelik

aku agk penat mlm nie...n aku jg penat memikirkan ssuatu...

....sambg lg...

Friday, May 22, 2009

kepada.....

kepada pengungjung2 blog aku....(masalahnye ade ke org bc blog aku ni selain cik puan nad nz??)
huhuhu..tp blog aku dulll lg..plain lg..kire cm bru lahir gitu....

aku tgh pkior nie mcm ne nk reka2 blog aku nie...mcm hiasan gitu...

aku ni dh le bab2 reka cipta seni2 nie ..aku x reti sgt...

jd sesape kalo ade idea cmne nk lawo kn blog aku...sile bg cdgn dgn segera eh...ehehehhe...:D

ni aku kt kg dh..bru sempei kul 915 td...penat gak le....tp blk2 je smpei umh..borak2 dgn mak jap..terus cari letop ..n psg tenet...tu la koje aku....

mcm ketagih je aku ni pd tenet...tiap kali lik kg...letop mst ade kt umh...kalo x...ngamok ler aku..

sbb aku pakei tenet kongsi dgn adk aku...jap aku pakei...jap die pakei...

ok...aku merepek lg kang eh...salam....

Thursday, May 21, 2009

bz......

yeaaayy...sok blk kg lagi....

arini bz plak...adeh
sok nk anto report lg...

jd...aku blog kt umh ler kot nti...huhuuhuh...

Tuesday, May 19, 2009

malehhnyer aku....

aku rs maleh lak....

smlm plak aku ngantok time keje smpei terlelap...

nti aku post lg..

apsal aku maleh? tetau ler..huhuhu

Monday, May 18, 2009

isnin....paneh lak arinie....

hari isnin....wahhh maleh nyer nk bgn pg td....ni aku dh smpei opis dah...
kt opis gune internet pon terhad..ms lunch n ms non office hour jer..huhuhu

mlm td smpei umh dh tgh mlm dr shah alam pas anto nani....
ngantokkk ...layan dot2...zzzz....

kul 615 bgn dgn malehnyeerr...

kul 710 kuor umh...monorel lak lewat skit arinie...maka smpei opis pon kul 745..huhuh...

ari ni n esok bos besor nk wat lawatan lak..adehh....

ok...back to work...merepek lg bile ade ms...

babaiii...wassalam

Sunday, May 17, 2009

balik kolompo...

alamakkk skang dh kul 230pm dh...aku kena siap2 baju n packing barang sumer nk lik kl...

rs cpt je 2 ari...dh ari ahad dh...

malehnyer nk lik..huhuhuh....ok la ek...

aku stop kt cnie dlu.....

mengantok....mengeluh....keteku...life......

dh kul 1240am dah nie

mate dh ngantok...tp aku tamo tido lg plak...

perut aku pon penuh....

aku ni pon satu....tau mkn je...lik kg je tau nk mkn jer

dok kolumpo lak..aku catu mkn...bkn x mkn lasung ye...cume catu duit je..

baru skang aku sedor betape peritnye dok kolumpor nieh

xper xper...ni ngajor aku erti hidup...

kalo ko nk dok relek je....dok je umh..lepak mkn tido intenet...

tp sape nk bg duit kan...aku perlukan duit jgk...

aku rs post aku dh melalut dr kate ngntok terus jd ngeluh lak...

tp mujor la aku x ngansor kete...sbb aku pakei kete 2nd hand....kete lame...kete tu sebaye aku gak...

dh byk berjasa pd aku...

ermmm...

ngantok? aha..mmg aku ngantok nie...smpei aku melalut dlm post nie..

Saturday, May 16, 2009

kul 10pm dahh...

salam semua...

aku kembali lg...menaip...

dh kul 10.30 mlm skang nie...aku dok depan letop niehh..

adehh...cpt je sok dh ahad..senin dh keje...skang nie cepat je ms berlalu aku rase...

hurmmm...bile di pkir2kan...hidup aku ni x ler semanih maner...

sblm2 nie...aku merangkak2...cari arah hidup...

yer ler..ms tu aku xtentu hala tuju idop aku...

tp sume yg berlaku...menyebab kan aku rs bersyukur ...alhamdulillah....

walopon kdg2 aku melatah...tp aku dpt kontrol...meskipon di hentam sane sini...mcm kna tembak..

aku jd defensif ms tu...mcm dlm game bola...aku jd defender...tp aku defender yg x score goal...dok jage je kubu aku...cm kdg2 bleh jd goalkeeper lak..

eh melalut psl bola plak kan...tp diibaratkan spt aku tgh main bola gak le...

terutama ms aku dok tgh nganggur..ms aku tgh nganggur...aku x cite kt org ape aku wat...
aku dok dendiam jer....sbb aku ni mmg jenih x ske kecoh...bior less is more mcm tu...cewahh..

tp aku bkn dok dendiam kosong...aku carik keje...carik carik...tup2 dpt le keje aku yg skang nie..alhamdulillah...


hurmmm....apepon...moral yg aku dpt ...aku kena byk bersabo,berusaha,berdoa,tawakal...

dan jgn cepat melatah...yer le..kdg2 org dok asik tanyer...ko tanam anggur brp lame dh? dh maju ke tanaman anggur ko...mcm2 la...

eh..stop dlu....aku smbg lg cite eh...babaii...wassalam..

enasong7

aha...kali ni aku nk citer plak psl name blog nieh..dlm byk2 perkara...aku mesti libatkan name aku ena...enalil la..lil ena la...del ena la...ape yg kait dgn ena....mcm buat email ke...buat ape2 ler...

tp kan....skang nie...kt opis aku..name aku jd 'anna' lak...geli ketiak aku weh...apeer kes jd 'anna' plak...gedik plak aku rs name tu... xsesuai dgn diri aku...

tp name tu bleh jd sbb bos aku ingt...bunyi name nick aku 'ena' ejaan nyer jd 'anna'..

sudahnye senior klik aku type name aku dgn eja 'anna'...geli aih...

dulu ms kt kolej...ade org pggl aku 'aina' xper la gak...x geli sgt...nni tetibe cm name omputeh..gedik plk rs...hahhahhaha

eh aku dok melalut lak...name enasong ni asalnye dr lagu dr band australia ;silverchair..deme ade single lagu name' Anasong (Open Fire)'...aku suke lagu tu...jd aku jd perasan ler skit..jdkan name aku ena tu...kepada 'enasong' maka jdler name 'enasong' tu....

yg '7' tu plak...aha...ade byk sejarahnyer...antaranye sbb name penuh aku ade 7abjad...nick mirc aku EnaOn^7...pastu ade byk citer lg yg berkaitan dgn nombor 7 nie...

rsnyer..cukup takat nie cite psl enasong7 nie..

beku plak rsnyer tetibe otak aku nie..

laaa teruk plak tatabahasa aku..hehehe..xper 'diari online' belasah jer...huhuuhuh

wassalam

akhirnyyaaaa

salammm semuaaa
aiseh skema benor plak opening aku kan..
hahahah

akhirnya enaon7 blog juge akhirnye..

poyonyer aku.....hhahahah

ape aku nk bebel 1st post nie?

aha..nih aku wat blog nieh kt umh..kt kampungku bidor tercinta....

blog nih kire cam diari gak kan...aku try la nti post mane yg aku mampu....

btw....bhs dlm blog aku akn sempoi abeh...sesuai dgn aku yg sempoi x btol nieh..hahahha..

bhs pasor gitu...kalo aku tersasul ke..eh tertype ke...kuor plak bhs negeri ku perak...

mcm 'kome' 'deme' mike..seme2 tu ....

err...1st post...jd maleh nk cite pjg2...hahahah...

eh rs cm nk cite lg plak...

err..esok dh nk blk kolumpo...aisehhh... cepat je ari ahad.....

doakan aku selamat smpei kolumpo sok...tp aku gi turun shah alam dlu..ngantor nani ke sane...